V teplickém muzeu si můžete prohlédnout nezvykle ozdobené vánoční stromky – s krajkovými ozdobami i motýly

28. prosinec 2021 12:53

Na netradičně vyzdobené vánoční stromy se můžete jít podívat do Regionálního muzea v Teplicích. Zdobí je paličkované krajky i přání z Domova pro seniory v Bystřanech. A hned ve vestibulu je na papír namalovaný strom ozdobený zhruba 40 motýly ze střední Evropy, Asie, Severní Ameriky a Indonésie.

„Jsou to různé druhy martináčů. To jsou asijští motýli s takovými ostruhami. Může je napadnout třeba pták nebo netopýr, který, když toho motýla uloví, tak popadne ty ostruhy, takže místo motýla uloví ty ostruhy a motýl může ulétnout,“ vysvětluje muzejní entomolog Miroslav Žemlička a pokračuje: „Ten velký uprostřed je lišaj smrtihlav – je to nejrychlejší motýl, jehož největší zaznamenaná rychlost je 64 kilometrů za hodinu.“

Další stromek ve foyer teplického zámku je zase ozdoben papírovými ozdobami a vzkazy klientů domova seniorů v Bystřanech. „Některá ta přání a poselství jsou docela dojemná – například Přeji si vrátit čas, abych zas mohla být doma s manželem a dětmi, Přeji si soukromí nebo Přeji si, aby nebyl covid,“ ukazuje mluvčí muzea Vlasta Tichá.

V teplickém muzeu si můžete prohlédnout nezvyklé vánoční stromky

Vánoční atmosféru najdete i na výstavě krajkářek. Jedna ze dvou místností je vyzdobena jejich výtvory s vánočními motivy, jsou tam čtyři betlémy z paličkované krajky a také čtyři vánoční stromy.

„Ty spolky a kluby paličkářek a krajkářek mají i takové módní vzory nebo trendy – letos to jsou tyhle klasické koule. Vytvoří si paličkovaný dekor, který se pak na to přišije – to je takový hit letošních Vánoc,“ popsala aktuální trend Markéta Valtrová Kašparová.

Spustit audio

Související