V teplické Botanické zahradě pracuje stromolezec. V tropickém skleníku ořezává přerostlé stromy kolem lávky, kterou čeká oprava

18. leden 2022 12:51

Na zkrácení přerostlých stromů teplická Botanická zahrada povolala stromolezce. Pracuje v tropickém skleníku, v okolí návštěvnické lávky, která se bude opravovat. Je třeba zvýšit zábradlí, vyměnit pochozí prkna a natřít celou mostní konstrukci. Práce za téměř 800 tisíc korun potrvají asi tři měsíce a mají začít ještě v lednu.

Lávka v tropickém pavilonu projde opravou. Měla by začít v lednu.

Přerostlé stromy se dotýkají stropu skleníku a to jim nesvědčí. Větve navíc překážejí ventilátorům a zastiňují prostor.

„Máme to tady hodně zarostlé, takže teď se snažíme dostat to od těch stěn a udělat kolem rostlin trošku vzduch. Má v ruce pilku, nůžky a další nářadí, které nu postupně podáváme, jak je potřeba,“ komentuje práci stromolezce Petra Stádníka vedoucí zahradnice Marcela Strnadová, která na práci dohlíží. 

Prořezávka rostlin souvisí i s chystanou opravou lávky. Podle ředitele zahrady Petra Šíly požadavky na její vylepšení vzešly z mostní revizní prohlídky.

„Prkna budou nová, víc protiskluzová. Tohle je ze dřeva, tam bude jiný kompozitní materiál, aby to méně klouzalo. Úplně to nejde udělat nekluzké, je tu devadesátiprocentní vlhkost, každodenní zálivka, ta prostě dělá svý,“ vysvětluje Petr Šíla.

Kvůli opravám nebude tropický skleník pro návštěvníky zavřený, jen dočasně povede prohlídková trasa jinudy.

Spustit audio