V Teplicích začala fungovat druhá dialýza. Společnost Krajská zdravotní ji otevřela v nemocnici

10. září 2019

Nemocnice v Teplicích má vlastní nefrologicko-dialyzační oddělení. Je to už druhé ve městě – 25 let tam totiž tuto péči pacientům poskytuje firma B. Braun, která nedávno otevřela v blízkosti nemocnice nové dialyzační středisko.

Krajská zdravotní dala do rekonstrukce a vybavení oddělení ve své nemocnici 30 milionů korun. 9. září odpoledne si ho lidé mohli poprvé prohlédnout.

„Jsem dialyzovaný přes 20 let a v Braunu začínám být takový nespokojený, tak jsem si říkal, že to vyzkouším tady. Zvažuji přestup – je to tady parádní, moderní, hezký,“ konstatuje Vítězslav Vorel, jeden z prvních návštěvníků a dodává: „Dojíždíme do Duchcova, tam sice mají vlastní špitál, kde mají ultrazvuk a rentgen, ale to asi tak všechno. Když pak třeba budu potřebovat gastroenterologické nebo jiné vyšetření, bude lepší, když budu dojíždět sem.“

Právě okamžitou návaznost na další oddělení nemocnice vidí primářka Jindřiška Pössnickerová jako výhodu.

„Máme tady laboratoř, rentgeny i všechny vyšetřovací metody po ruce. Je tady magnetická rezonance, CT, všechno. Plus všechna intenzivní lůžka, kdyby se pacient zhoršil, protože i dialyzovaný pacient může dostat infarkt. Nemusí se pak vozit sanitkou, ale jen přes dvůr nebo chodbami na jednotku intenzivní péče,“ vysvětluje Pössnickerová.

Pacientům nové oddělení nabízí všechny druhy dialýzy. Najednou tam může být až 26 lidí – primářka Pössnickerová ale předpokládá, že jich tam bude vždy méně. Už kvůli jejich pohodlí i kvůli tomu, aby se sestry mohly věnovat pořádně každému z nich.

Spustit audio

Související