V Teplicích začala fungovat charitativní Dobrogalerie – najdete v ní věci, které jinde neuvidíte

21. červen 2021 10:56

Sváteční porcelánový servis, váza po babičce nebo olejomalba krajinky – i to je k mání v teplické Dobrogalerii. Dobrovolnické centrum SPOLU proti samotě ji provozuje jako charitativní bazar uměleckých předmětů. Výtěžek z prodeje darovaných věcí pomůže dobrovolnické činnosti.

„To je dar, je tam i autorský list – od Václava Šebesty z roku 1987. Je to krásná zarámovaná krajinka,“ prohlíží si Robert Zauer obraz, který dárci přinesli do Dobrogalerie.

Právě on tuto nevšední galerii, která začala v prosinci 2020 fungovat v teplickém obchodním centru, založil.

Po 14 dnech provozu přišla vládní stopka, takže teprve teď ji lidé začínají objevovat. „Je to vyloženě relaxační kout, kam si lidé mohou přijít posedět a osahat si to dobrovolnictví,“ popisuje Mirka Marešová.

Dobrogalerii v Teplicích provozuje spolek SPOLU proti samotě

Sama patří do dobrovolnického týmu, konkrétně do služby SPOLU telefonujeme. V rámci ní je na telefonu 607 068 099 k dispozici potřebným lidem.

„Lidé sem navíc mohou přinést věci, které by třeba jinak vyhodili. Například můj dědeček, který celý život různé věci schraňoval, se teď bojí, protože je mu 93 let, že po jeho smrti to všechno přijde vniveč,“ doplňuje Marešová.

I pro tyto případy tu Dobrogalerie je. „Lidé, kteří to tady vidí, reagují dost optimisticky. Často se sem jdou pokochat – a chodí i mladí lidé. Hodně sem přicházejí pro hrnečky nebo pro hutné sklo, které se v 60. letech prodávalo. Zaujme je vlastně všechno,“ shrnuje Gabriela Šimková, která v Dobrogalerii pracuje.

Někteří návštěvníci se vracejí pravidelně, další se zase rozhodnou vstoupit do dobrovolnického spolku, o kterém se právě tady dozvědí.

V Dobrogalerii se také dobrovolníci setkávají a plánují další aktivity, třeba vernisáže obrazů a fotografií.

Spustit audio

Související