V Teplicích vzniká nové dialyzační středisko. Otevřít by se mělo po prázdninách

14. březen 2019

U kruhového objezdu u nemocnice v Teplicích se po letech, kdy byl oplocený pozemek pustý, začala rýsovat stavba. Původnímu majiteli nevyšel plán postavit tam obchod. Teď tam firma B. Braun staví dialyzační středisko s ambulancemi. Otevřít by se mělo v září.

„Budou tu uplatněny principy moderní architektury, budou tu ty nejmodernější technologie, které v oblasti dialýzy existují, bude to 100% bezbariérové – je to přízemní stavba s vlastním parkovištěm, navíc je tu vynikající dostupnost MHD,“ popsal výhody nového centra vedoucí lékař teplické dialýzy Petr Hartl.

Krajská zdravotní totiž firmě koncem loňského roku neprodloužila pronájem v poliklinice, proto se rozhodla pro novou stavbu za skoro 100 milionů korun.

Na dialýzu teď pacienti jezdí buď do Duchcova, nebo do Litoměřic. V Teplicích v Novosedlické ulici zůstaly jen ambulance. A budou podle Hartla i v novém středisku.

Jedním ze skoro 120 pacientů z Teplicka je 58letý Václav Adam ze Rtyně nad Bílinou. Od 36 let má těžkou cukrovku a časem se u něj ozvaly i ledviny.

„Dělám si dialýzu doma, to znamená, že si každé 4 hodiny napouštím do břicha 2 litry roztoku, plus k tomu ještě hodinu na přípravu… Je to den od dialýzy k dialýze. Čekám na kombinovanou transplantaci slinivky i ledviny. V IKEM jsem veden na prvním místě, jenže mám krevní skupinu, pro kterou ledviny nejsou,“ popisuje svůj život Václav Adam.

Chronické onemocnění ledvin se nejčastěji připojuje právě k cukrovce nebo k vysokému tlaku. Samotných příznaků si podle Petra Hartla nemusíme moc všimnout.

„Únavou se například projevuje spousta různých onemocnění. Otoky dolních končetin se také projevuje spousta různých onemocnění – mnohem častěji než onemocnění ledvin to bývá třeba onemocnění srdce. Bledost může být způsobena chudokrevností a toho, že v pokročilejší fázi někteří pacienti málo močí, toho si taky málokdo všimne,“ popisuje.

I proto je důležitá prevence.

Spustit audio

Související