V Teplicích byla k vidění faksimile Strahovského evangeliáře

13. leden 2015

Výjimečnou možnost měli v sobotu 17. března obyvatelé a návštěvníci Teplic. Vystavena tam byla věrná kopie zhruba 1200 let staré knihy.

Faksimile - nejvěrnější možná kopie - Strahovského evangeliáře, byla včera k vidění v Teplicích. Kopie knihy z devátého století v hodnotě 350 tisíc korun byla vystavena v gymnaziální Beuronské kapli.

Bylo to tak zřejmě poprvé a naposledy, kdy knihu mohli zájemci vidět v bezprostřední blízkosti, nikoliv za bezpečnostním sklem.

„Slyšeli jsme, že je to tady k vidění, proto jsem se přišli podívat. Je to výjimečná příležitost, inak bychom museli do Prahy,“ vysvětlovali svou motivaci k návštěvě Beuronské kaple návštěvníci.

Přes tisíc let starý originál knihy, která je uložena ve Strahovském klášteře zřejmě veřejnost na vlastní oči nikdy neuvidí.

„Práce na výrobě faksimile byly velmi náročné, jen přípravné práce trvaly jeden rok,“ říká Jan Bondra,“ který se na vytvoření knihy podílel.

Věrnou kopii Strahovského evangeliáře zhlédly v sobotu přibližně tři desítky lidí. Je téměř jisté, že v Teplicích ji už takto zblízka nikdy nikdo neuvidí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio