V Schindlerově pletárně v Krásné Lípě jedou stroje nepřetržitě od roku 1854

20. leden 2023

Schindlerova pletárna v Krásné Lípě funguje od roku 1854. Jde tak o druhou nejdéle fungující fabriku u nás – starší už je jen Plzeňský Prazdroj.

Pletárna sídlící ve funkcionalistické budově v Krásné Lípě funguje déle než Škoda, Baťa nebo ČKD. Jejím zakladatelem je Stefan Schindler. Jeho syn Adolf Schindler se švagrem a společníkem Josefem Franzem Palmem dodávali pletené zboží do celého Rakousko-Uherska.

Ve funkcionalistickém stylu je i rodinná vila majitelů továrny, která je dílem stavitele Hanse Richtera. Ten pojal její stavbu velmi odvážně – použil skeletovou konstrukci zcela eliminující nosnou funkci obvodového pláště, který tím pádem může být celoprosklený včetně nároží. Výsledkem je architektonicky přelomová stavba. V současnosti dům užívá ústav pro mentálně postižené obyvatele hlavního města Prahy.

V pletárně se v průběhu let pletlo z různých materiálů, například z bavlny nebo syntetiky. V současné době používají především přírodní materiály, jako je například merino vlna nebo kašmírová vlna.

Schindlerova pletárna v Krásné Lípě

V Schindlerově pletárně uvidíte vedle moderních švýcarských pletacích strojů dokonce i historické pletací stroje, které fungují na klasické kartonové děrné štítky. Jejich výdrž je neuvěřitelná – nepotřebují nový software, přesto pletou 24 hodin denně bezvadné tkanice a légy.

V rozhovoru Evy Bucharové s Martinem Veselíkem z firmy Woolife uslyšíte o švýcarských pošťácích, kteří nosí svetry Made in Bohemian Switzerland a také o tom, jak správně pečovat o vlněné oblečení.

Spustit audio