V roce 1957 se festival ve Varech dostal mezi světovou špičku. Promítal Bergmana i Švejka

24. červen 2015
Filmové klapky

Kvůli karlovarskému filmovému festivalu se v minulosti každý rok otevírala i speciální dočasná pošta. Psal se rok 1957 a na festival začalo totiž jezdit mnohem víc lidí než dřív – získal zařazení mezi nejprestižnější filmové přehlídky na světě.

Prestižní áčkovou kategorii měl karlovarský filmový festival od roku 1957. Tehdy se také prolomily ideologické bariéry a diváci mohli vidět i to, co se točí na Západě – například Sedmou pečeť Ingmara Bergmana.

Prestižní označení kategorií A přeneslo 10. ročník festivalu i do ulic. Nově vytvořená značka propagovala přehlídku na skleničkách i porcelánu, na kolonádách a v Letním kině se objevila festivalová výzdoba s osvětlením, ve dvou hotelech fungovala tisková střediska a festival měl na dobu přehlídky i svou vlastní poštu – to pro telefonní a dálnopisný kontakt se zahraničím.

Širokoúhlý voják Švejk

Festival zahájil film režiséra Karla Steklého Dobrý voják Švejk s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Diváci mohli v rekonstruovaném Letním kině poprvé v tehdejším Československu vidět širokoúhlý film na parabolickém plátně.

Promítat se na něm začalo o festivalu i v noci a v nedalekém Gejzírparku tak vyrostlo i první stanové městečko. Ubytovalo se v něm skoro 2000 lidí. Noc ve stanu na vojenském lůžku stála 7 korun.

Přátelská atmosféra a herecké hvězdy

Přátelskou atmosférou si lázeňské město získalo diváky i filmaře už dávno. V roce 1964 to osobně mohl potvrdit i zakladatel herecké dynastie Henry Fonda.

Líbilo se tu i italské hvězdě Claudii Cardinalové, která při návštěvě porcelánky žonglovala s talířem na hůlce.

Zajímá vás, co všechno novinářům prozradila? Poslechněte si celou reportáž Lenky Šumové.

Ve Varech se v roce 1964 promítal i Limonádový Joe nebo Starci na chmelu.

autor: leš
Spustit audio