V příštím roce zdraží na severu Čech voda. Ceny energií ale růst nebudou

29. prosinec 2015

Zhruba stejné ceny jako letos budeme v příštím roce platit za teplo nebo svoz odpadů. Vyplývá to z informací z jednotlivých měst Ústeckého kraje. Naopak si na severu Čech opět připlatíme za vodu. Její cena se pomalu blíží jedné stokoruně za kubík.

Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje pitnou vodou velkou část Ústeckého a Libereckého kraje zvyšuje od příštího roku ceny vodného a stočného o dvě procenta.

„Ta cena je ve výši 98 korun včetně 15procentního DPH. k tomu je třeba si představit, že si vodu napustíme za 5 korun 40 haléřů a spláchnutí toalety nás vyjde 30-60 haléřů,“ říká Jiří Hladík ze Severočeské vodárenské společnosti.

Zdražování je nutné kvůli investicím do vodovodní sítě

Podle něj je potřeba zvyšovat cenu vody hlavně kvůli nutným investicím do vodovodní sítě. Z celkové platby 98 korun za kubík je to zhruba třetina peněz.

„Pro zjednodušení je možné si představit tři složky vody, například odvody státu, odvody provozovateli a část, která jde vlastníkovi, takže z těchto tří složek se skládá cena vody,“ dodává Jiří Hladík.

Do oprav a modernizací vodovodního řadu půjde v příštím roce víc než miliarda korun. Cena vody přitom v posledních letech sloupala, paradoxně kvůli tomu, že lidé s vodou šetřili.

Oprava vody

„Dlouhodobě spotřeba klesala a nyní sledujeme trend, kdy jsme se dostali na samotné hygienické minimum a nepředpokládáme další snižování spotřeby vody,“ vysvětluje Jiří Hladík ze SVS.

Podobnou cenu jako zákazníci SVS zaplatí také lidé na Frýdlantsku. Kubík vyjde v této části Libereckého kraje na bezmála 98 korun. Čtyřčlenné rodině tak stoupnou náklady o necelých 500 korun ročně.

Lidé mohou v příštím roce ušetřit za plyn

„Zákazníci, kteří zemním plynem topí, by v těch nákladech celoročních mohli ušetřit zhruba 1.800 korun,“ vysvětluje Pavel Zajíc z RWE s tím, že největší úspory získají zákazníci, kteří mají s dodavatelem dlouhodobou smlouvu.

Úsporu slibuje také Centropol nebo děčínský Armex Energy, který zlevní plyn až o 12 procent. Firmy přitom celou cenu plynu neurčují.

„Část ceny tvoří regulovaná složka, což j cena za distribuci, přepravu a tuhle cenu určuje regulátor,“ dodává Pavel Zajíc z RWE.

V příštím roce by měla klesnout také cena elektřiny. Armex energy chystá zlevnění o 4 až 8 procent, nižší cenu nabídne dlouhodobým zákazníkům také ČEZ a úspory slibuje také například firma Centropol.

autor: bach
Spustit audio