V pražském domě U Kamenného zvonu se možná narodil Karel IV.

28. duben 2021

Dům U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí sousedí s palácem Kinských a Týnským chrámem. Pravděpodobně sloužil jako dočasná rezidence Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského po jejich přistěhování do Prahy. Dokonce se spekuluje, že se v něm mohl narodit Karel IV.

Stavba se původně rozkládala i na místě dnešního domu U Černého slona a částečně také na místě paláce Kinských. Kamenný zvon je zasazený do nároží domu. Typické domovní znamení bylo na roh budovy umístěno v 16. století.

Zvon je pravděpodobně připomínkou vstupu Jana Lucemburského do Prahy roku 1310. Po marném obléhání města okupovaného Jindřichem Korutanským se tehdy povedlo překonat bránu. A to na domluvené znamení – zvonění zvonu v Týnském chrámu. Tak událost popisuje Zbraslavská kronika.

Rekonstrukce domu U Kamenného zvonu byla dokončena v roce 1988 a město přidělilo objekt Galerii hlavního města Prahy. Té slouží jako prostor pro její významné výstavní projekty. V objektu je otevřena prodejna knih a katalogů a ve spodní zadní části objektu sídlí kavárna.

Spustit audio