V Pohořanech na Litoměřicku začali rozšiřovat vodojem, pojme jednou tolik pitné vody

28. červenec 2019 11:46

Dostatek pitné vody pro částLitoměřicka má zajistit rozšíření vodojemu v Pohořanech. Jeho kapacita se má do tří měsíců zdvojnásobit. Práce začaly v těchto dnech.

„Nově by tak vodojem pojmul 50 metrů krychlových vody,“ informoval mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme

Dostavba vodojemu je jednou z dvaceti tří staveb na Litoměřicku, na které chce letos vodárenská společnost dát bez DPH více než 234 milionů korun. K největším akcím patří rekonstrukce čistírny odpadních vod v Litoměřicích, renovace úpravny vody ve Vlastislavi nebo oprava vodojemu Radobýl II v Litoměřicích.

Pitná voda

Vodojem v Pohořanech postavili v roce 1902. V minulosti už prošel úpravami, při rozšíření ho teď čekají další. „Bude rovněž upraven stávající přepad s odtokem do potoka tak, aby voda volně netekla po podlaze armaturní komory," doplnil Böhme.

A jak bude rozšíření vodojemu vypadat? Přibude druhá komora, jako je ta současná. „Tato akumulace pokryje potřeby zásobované oblasti ve střednědobém horizontu, v akumulaci je započtena i požární zásoba,“ doplnil Böhme. Zásoba vody by po dokončení rekonstrukce podle něj měla vystačit zhruba na zhruba dvouhodinový požární zásah.

Vůbec největší letošní akcí společnosti nejen na Litoměřicku, ale v celých severních Čechách, je rekonstrukce úpravny vody v Malešově, která přijde na 210 milionů korun. Rozložena je ale do několika let, hotova má být v březnu 2021.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související