V podstávkových domech v Rumburku se bydlí útulně a pohodlně

29. květen 2015

I dnes bydlí lidé v Rumburku se starobylých podstávkových domech. Ve Šmilkovského ulici jsou obrácené k jihu a jihozápadu - tedy krásně prohřáté a prosvětlené. Ač zvenku působí skromně, uvnitř je útulno. Jejich majitelé je opravují s láskou a neváhají si připlatit na původní materiály, jako je třeba břidlice.

Podstávkové domy mívají tři části. Jedna je celá dřevěná, následuje zděná chodba a přes chodbu je zděná místnost. Dříve bývaly stavení celodřevěná, ale protože hrozily časté požáry, tak pokud měli v rodině trochu peněz, tak ho přezdívali.

V neděli 31. května si je můžete prohlédnout na Dni otevřených podstávkových domů v Rumburku. Komentovaná prohlídka souboru podstávkových domů ve Šmilovského ulici z let 1786 - 1805 proběhne od 9:30 do 11:00.

Rumburk - Šmilovského ulice - detail obložení štítu

Začíná u domu, který patříval starostovi. Při procházení ulicí vám průvodkyně Klára Magárová ze Spolku přátel Rumburku ukáže nosné trámy, zdobné prvky, starobylá okna i dveře. Procházka zabere přibližně hodinu. Podstávkový dům čp. 879/27 je v dlouhodobé rekonstrukci, takže ho uvidíte takový obnažený. V přízemí uvidíte dobové fotografie a můžete nahlédnout do sklípku i pod střechu.

Podstávkové domu v Rumburku jsou prohlášeny za vesnickou památkovou rezervaci, což je nejvyšší statut, jaký domy mohou získat. Rekonstrukce je finančně nákladná, pokud se používá stará břidlice a původní postupy – podle majitelů se ale bydlení v podstávkovém domě rozhodně vyplatí!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.