V podkroví litoměřické radnice je nová interaktivní výstava

21. květen 2022

Je věnovaná historii domu s netradiční vyhlídkovou věží ve tvaru kalicha, která se znovu otevřela po pěti letech oprav.

Vyhlídková věž Kalich v Litoměřicích se po pěti letech oprav otevřela veřejnosti. V podkroví domu, dnes radnice, je k vidění třeba historický hodinový stroj nebo dobové dokumenty. Součástí výstavy je i pět informačních kiosků s monitory, kde si lidé mohou přečíst o historii budovy nebo o její rekonstrukci.

Opravy stály přes dvanáct milionů korun a řemeslníci se při nich museli držet tradičních postupů.

„Například zde se díváme na trám, jehož jedna polovina je světlejší. Jedná se o nové dřevo, které tam bylo třeba doplnit. Tomu se říká protéza,“ vysvětluje spoluautor výstavy a radní za ODS Filip Hrbek, jak vypadá jeden z opravených historických trámů.

Historici a řemeslníci tu úzce spolupracovali na každém detailu. „Používali například historické tesařské nástroje, které se používaly celé generace,“ pokračuje Hrbek.

Celá rekonstrukce trvala pět let a dřevo na krovy se plavilo tradičně po Labi. Tesař Zdeněk Oravec vysvětlil, proč se stromy před použitím nejprve šedesát dní máčely ve vodě a poté v bahně: „Trámy do sebe natáhnout bahenní plyny, které mají za úkol odpudit dřevokazné brouky.“

Postupné odkrývání nevyužívané půdy nebo sklepení popsal historik Kamil Podroužek jako detektivní práci. „Když jsme objevili chodbu, která ústí až v Jarošově ulici, zjistili jsme, že vede až do přístavu. Odtud se dopravovaly bečky se solí sem, do solního úřadu,“ vypráví s nadšením. Pro historiky to znamená postupné spojování veškerých souvislostí, které sebou nové objevy nesou.

Že dům Pod Bání, dnes radnice, skrýval řadu překvapení. „Když jsme se pustili do sklepů, objevili jsme v prvním podzemním podlaží otevřené topeniště s chlebovou pecí. To znamená, že když někdo ve sklepě pekl chleba, kouř vycházel do podloubí před dnešním informačním centrem,“ potvrzuje i Filip Hrbek.

Místo obvyklých bannerů na návštěvníky po vystoupání 173 schodů do podkroví čekají kromě vyhlídky také informační kiosky. V těch se lidé mohou seznámit s historií domu i průběhem rekonstrukce.

Po pěti letech oprav se v Litoměřicích otevřela pro veřejnost vyhlídková věž historického domu Kalich na Mírovém náměstí
Spustit audio

Související