V plavkách pod ledem: nový světový rekord ve freedivingu má český borec Vencl

Na konci února uplaval David Vencl pouze v plavkách pod ledem téměř 90 metrů. Překonal tak dosavadního rekordmana v Guinnessově knize rekordů a také si vysloužil celosvětový rekord v asociaci freediverů.

Obliba freedivingu, tedy potápění bez dýchacího přístroje, v posledních letech rost.  „Ve chvíli, kdy se člověk nadechne a potopí se pro nějakou mušličku nebo kamínek, tak už je to potápění na nádech. Takže to už je freediving,“ představuje populární sport s úsměvem na tváři nový rekordman.

Díky počasí, které letos zavládlo, mohl být světový rekord ve vzdálenosti, uplavané pod ledem bez dýchacího přístroje na jeden nádech, pokořen u nás v České republice – konkrétně na vápence v Lahošti u Teplic.

Na akci se David Vencl připravoval přibližně od října minulého roku, kdy se aktivně otužoval. Samotnému ponoru pak předcházela dlouhá a pečlivá příprava, a to nejen samotného sportovce, ale celého týmu.

„Měl jsem tam přístrojové potápěče, kteří mě celou dobu následovali a byli schopni mě kdykoliv vzít za ruku a případně dostat třeba do jistící díry,“ vypráví rekordman.

Jeho bezpečnost jistilo také vodicí lano, které bylo natažené po celé délce pod ledem, a podle kterého se mohl freediver orientovat. Aby mohl být rekord zapsán, bylo důležité si sehnat také akreditované specialisty, kteří celou akci dokumentovali a zaměřovali.

Naše tělo dokáže neuvěřitelné věci, ale brzdí to naše mysl

Tento sport může zkusit každý, kdo se na něj cítí a je zdravý a fyzicky zdatnější, Je ale důležité si vytrénovat mysl.

„Když se potápíme do větší hloubky, tak hlava nám často říká, abychom se co nejrychleji vynořili. Mnoho lidí s tím neumí pracovat a vynoří se mnohem dřív, než jejich organismus zvládne,“ upozorňuje David Vencl. Podle rekordmana je také dobrou přípravou na tento sport pravidelné otužování a dobrý fyzička.

Na pravidelné otužování si Vencl zvykl teprve před třemi lety. „Začal jsem na 40 vteřinách ve 12stupňové vodě a pomalu jsem přidával po desítkách vteřin. Pomalu jsem se dostal až tam, že plavu ve třístupňové vodě přibližně 15 minut,“ dodává nový rekordman.

autoři: Milan Král , Kateřina Klabzubová
Spustit audio