V Památníku Bible kralické v Kralicích nad Oslavou zjistíte, jak se v 16. století tiskly knihy

2. říjen 2019

Kralice nad Oslavou, ležící na hranici Vysočiny a Jihomoravského kraje, by byly poměrně nenápadnou a nepříliš známou obcí, kdyby podle nich nebyla pojmenovaná jedna významná historická kniha – Bible kralická. Právě tam ji totiž v polovině 16. století vytiskli členové Jednoty bratrské.

Bible kralická je prvním českým překladem původních textů Bible, které byly psané v řečtině, hebrejštině a aramejštině. Do té doby existovaly překlady z latiny. Tajná tiskárna Jednoty bratrské fungovala v 16. století v místě bývalé tvrze, jejíž pozůstatky jsou dodnes vidět vedle současné budovy Památníku Bible kralické. Ten byl postaven na konci 60. let minulého století a je součástí Moravského zemského muzea.

V expozicích je uloženo množství archeologických nálezů, které zahrnují jednotlivé literky, špendlíky, ale i kovové součásti kožených vazeb knih. Stojí tu i dokonalá funkční replika dřevěného tiskařského lisu. Tisk jednotlivých listů návštěvníkům průvodkyně podrobně popisuje a názorně předvádí. K nanášení barvy na rámeček používá moderní váleček, ale jsou tu i repliky kožených tampónů, kterými barvu nanášeli staří tiskaři. Tehdy bývaly potažené psí kůží. Ta prý byla ideální proto, že psi nemají póry a jejich kůže se tudíž nepotí.

Renesanční zámek stál na místě tvrze

Kralice nad Oslavou jsou vzdálené jen čtyři kilometry od Náměště nad Oslavou s krásným zámkem na kopci. Vyplatí se ale projít si i samotné Kralice. Za radnicí mají vystavenou naleštěnou historickou hasičskou stříkačku. A je tam také restaurace široko daleko vyhlášená obrovskými řízky.

Spustit audio