V opavské MHD podraží jízdné, přibude možnost placení kartou

20. duben 2019 12:05

Základní jízdné, umožňující jednu jízdu bez přestupu, ve spojích opavské MHD zdraží od července o dvě koruny na 15 korun. V trolejbusech navíc přibude možnost platit bankovními kartami.

Dopravní podnik spustí i aplikaci, přes kterou budou moci cestující jízdné také zaplatit. Dosud cestující mohou platit ve vozech mincemi nebo prostřednictvím krajské karty společnosti KODIS.

„Aplikace, která bude nabízet minimálně desetiminutovou jízdu, bude fungovat od 1. května. Trolejbusy vybavíme platebními terminály pro možnost platit bankovní kartou od 1. července. Budou ve všech vozech. U autobusů s tím zatím nepočítáme,“ uvedl ředitel přepravní společnosti Pavel Gebauer.

Příliš mnoho mincí

Dopravní podnik se podle něj zároveň připravuje na kompletní výměnu odbavovacího systému. Cílem je, aby postupně skončila možnost platit ve spojích mincemi. Tento způsob zdržuje nastupování a navíc zatěžuje dopravní podnik. „Máme velké množství mincí. Banky už je nechtějí přijímat. Je to problém,“ řekl Gebauer.

Nový odbavovací systém podle něj bude akceptovat platební karty, elektronické peněženky, karty společnosti KODIS. Navíc budou mít cestující možnost si ve 20 automatech koupit papírové jízdenky. „Umístěny budou na nejfrekventovanějších místech ve městě,“ řekl ředitel.

Uvedl, že společnost připravuje výběrové řízení na dodavatele systému. Předpokládá, že ve vozech by se měl instalovat v polovině příštího roku.

Opavský dopravní podnik ročně přepraví tři miliony cestujících. Jeho autobusy a trolejbusy obhospodařují provoz na 23 linkách. Jízdné se naposledy ve městě zdražovalo v roce 2012.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související