V Olomouci se chystá romská pouť, očekává se až 250 poutníků

14. září 2020

V sobotu 19. září se v Olomouci uskuteční tradiční romská pouť. Účastníci se již podruhé sejdou v katedrále svatého Václava.

Na tradiční romskou pouť, kterou od roku 1998 pořádá olomoucká charita, se chystají Romové z Čech i ze Slovenska. Dvaadvacátý ročník bude podle organizátorky Richenzy Bukové zaměřen více duchovně:

Čtěte také

"Loni to byla spíše kulturní akce, letos jde vyloženě o duchovní, pastorační pouť. Očekáváme, že přijede zhruba 250 až 300 lidí," uvedla.

Letošní pouť nese romský název Jekhetane. "Smyslem pouti je pastorace Romů a také společné setkání, proto se pouť jmenuje Jekhetane, což romsky znamená společně. Jde o to společně se sejít a společně chválit Boha," dodala Buková.

V minulosti se romští poutníci scházeli v Olomouci na Svatém Kopečku. Tamní bazilika se ovšem od loňského roku opravuje, proto se pouť i letos přesunuta do katedrály svatého Václava a přilehlých parkánových zahrad.

Poutníci budou přivítáni v 10 hodin mší svatou. Odpolední hodiny pak budou věnovány přednáškám, programu pro děti a poslechu křesťanských písní v podání romských kapel. Kromě duchovní služby chtějí pořadatelé poutí umožnit Romům z celé republiky společně sdílet vlastní tradiční hodnoty, prezentovat svoji kulturu a přispět ke sblížení romské menšiny s většinovou společností.

autor: Barbora Němcová | zdroj: ČTK
Spustit audio