V Neštěmicích zahájila provoz nová pobočka ústecké Severočeské knihovny

10. březen 2020

Čtenáři obvodu Neštěmice v Ústí nad Labem mají od 9. března opět pobočku Severočeské vědecké knihovny. Je ve Speciální základní škole a Praktické škole nedaleko obvodní radnice. Vznikla tam náhradou za zrušenou pobočku v Krásném Březně.

Ve škole budou podle ředitelky knihovny Jany Linhartové nižší náklady na provoz než v dosud pronajímaných prostorách. Spojení školy a knihovny má ještě další výhody.

„Myslíme si, že právě škola je tím komunitním centrem, které by mělo stmelovat všechny skupiny lidí. Chceme ukázat, že tato pobočka může, mimo zavírací hodiny knihovny, sloužit jako školní klub pro žáky – na doučování, hraní a podobně,“ vysvětlila Linhartová.

Ostatní pobočky na Stříbrníkách, v Hornické ulici a na Klíši zůstávají.

Ústecký kraj původně od letoška zrušil dvě pobočky kvůli neshodám s městem o příspěvku na provoz. Jednání o financování od příštího roku by měla podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO skončit v dubnu.

„Měly by být předloženy ze strany kraje jejich podklady a ekonomika knihovny. Na základě toho se budeme domlouvat, jak to bude fungovat. Patrně některé z těch poboček převezmeme a uděláme z nich městské pobočky, a některé činnosti necháme na krajské knihovně,“ shrnul Nedvědický.

Letos město zdvojnásobilo svůj příspěvek na 1,2 milionu korun. Pokud by mělo samo knihovnu provozovat, stálo by to podle odhadu krajského úřadu kolem 17 milionů.

Spustit audio

Související