V některých obcích Ústeckého kraje mizí zásoby podzemní vody. Například Velemín proto začal dotovat nové vrty

20. duben 2022 14:13

Hladina podzemních vod na některých místech Severních Čech klesá kvůli dlouhodobým obdobím sucha v minulých letech. Proto si také jednotlivci i obce nechávají vrtat nové, hlubší studny. Aby zajistili dostatek vody v obci, musejí letos vyhloubit další dva vrty s pitnou vodou ve Velemíně na Litoměřicku.

Obec Velemín si s vodou hospodaří sama už téměř 30 let. V posledních letech musí ale vedení obce řešit palčivý problém – a to úbytek podzemních vod.

V roce 2019 začali hloubit první dva nové vrty. „Jeden jsme udělali z důvodu poklesu podzemních vod v Dobkovičkách, druhý, posilující vrt jsme udělali ve Velemíně, respektive v místní části Bílý Újezd,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Petr Janda.

Jde o vrty hluboké 40 až 50 metrů. Vyhloubení každého stálo tři čtvrtě milionu korun. Tím ale budování nových vrtů v okolí Velemína a jeho 12 místních částí nekončí – letos obec nechá vyvrtat další dva vrty, hluboké až 90 metrů.

„Jeden je na Kletečné a druhý v místní části Boreč – ty náklady za oba vrty jsou asi 1,5 milionu korun,“ upřesňuje nezávislý starosta Petr Křivánek.

Zájem o studny a vrty roste

Hotové vrty teď musí napojit na tamní vodárenskou síť. Vedení obce získalo tři miliony korun na každý vrt ze Státního fondu životního prostředí. Zbytek musí zaplatit samotná obec.

„Do této akce musí obec investovat dalších zhruba 7 milionů korun,“ konstatuje starosta Velemína Petr Křivánek.

O hloubení studen a vrtů je podle hydrogeologa Jiřího Starého v posledních letech velký zájem, a to nejen ve Velemíně. „České středohoří, Krušné hory – tyto regiony nejvíce,“ upřesňuje.

V obci a jejích místních částech trvale žije přes 1600 obyvatel a jejich počet neustále stoupá. Dostatek pitné vody je proto podle starosty zásadní.

Spustit audio

Související