V neděli začnou platit nové jízdní řády. Zrychlí třeba vlaky mezi Českou Lípou a Libercem

7. prosinec 2018

Nové jízdní řády platné od neděle 9. prosince s sebou přinesou několik změn. Například na oblíbené turistické trati z Liberce do polské Sklářské Poruby přibude ranní vlak. Zlepší se i vlakové spojení v okolí Lomnice nad Popelkou směrem na Starou Paku.

Autobusové spojení přibude například v menších obcích na trati Liberec-Česká Lípa, ve kterých už nebudou zastavovat některé vlakové spoje. Týká se to zastávek Pertoltice pod Ralskem, Srní u České Lípy, Velký Grunov, Zákupy a Vlčí Důl-Dobranov.

Úprava má zrychlit má rychlit celkovou dobu jízdy rychlostních vlaků na této trati. 

„Zde dojde k úpravě koncepce železničního spojení ve spolupráci s ministerstvem dopravy. Cílem této úpravy je celkové zrychlení dopravní obslužnosti Českolipska s Libereckem. Jsme samozřejmě trochu limitováni možnostmi, které nabízí stávající infrastruktura na jednokolejné trati. Nicméně podařilo se, doprava z Ústí a z Děčína na těch rychlíkových spojích zrychlí až o dvacet minut,“ uvedl Otto Pospíšil ze společnosti Korid LK, která v Libereckém kraji koordinuje veřejnou dopravu.

Víc autobusů nasadí krajský koordinátor dopravy mezi Novým Borem a Děčínem. Podle Otto Pospíšila je přichystaná i novinka pro obyvatele Jablonecka, kteří jezdí za prací do mladoboleslavské automobilky.

„Další linka na trase Tanvald, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav. Pojede třikrát denně, vždy na střídání směn. Samozřejmě ji můžu využít všichni cestující,“ přiblížil Otto Pospíšil.

Nejen tedy zaměstnanci mladoboleslavské automobilky. Naopak už nebudou jezdit přímé autobusy z Kolína přes Mladou Boleslav do Liberce.

autoři: jch , mib
Spustit audio