V národním parku České Švýcarsko uzavřeli dvě jeskyně v Labském kaňonu. Neukáznění návštěvníci tam rušili netopýry na zimovištích

8. listopad 2020 10:00

Správa národního parku České Švýcarsko uzavřela mřížemi dvě jeskyně v Labském kaňonu, Dámskou jeskyni a jeskyni Přátel přírody. Zimují tam netopýři, hlavně vrápenci. Neukáznění návštěvníci ale do jeskyní i přes zákaz chodí a netopýry ruší.

V Labském kaňonu jsou stovky jeskyní, kde přezimují netopýři.

„Tato oblast je historicky hodně navštěvovaná, sem byli zvyklí chodit i místní občané. Je hodně navštěvovaná i německými návštěvníky, speleology, opravdu v těch zimních kritických měsících je návštěvnost veliká, a proto jsme přistoupili k těmto opatřením,“ říká strážce parku Míra Rybář.

Uzavření jeskyní mřížemi umožní netopýrům v klidu přezimovat

V oblasti sice visí cedule s upozorněním na zimoviště těchto savců a zákazem vstupu, turisté je ale ignorují.

„Počty návštěvníků jeskyní se začínají pomalu zvyšovat. Třeba na německém internetu jsme objevili i nabídky komerčního charakteru. Kdosi organizuje malé skupinky a chodí Labského údolí, což je celkem velký problém,“ vysvětluje mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov rozhodnutí správy znemožnit vstup neukázněným turistům do zimovišť netopýrů.

„Každá ta návštěva znamená pro netopýry samozřejmě veliký problém, ať už jsou to ztráty tukových zásob, což jim snižuje šanci na to, přežít zimu,“ doplňuje strážce Jakub Juda.

Netopýři se podle něj začnou ukládat ke spánku s prvními mrazíky.

Příští rok plánuje správa parku uzavřít další dvě jeskyně v této oblasti.

Spustit audio

Související