V Muzeu českých Vánoc v Ořechu si můžete vyzkoušet zapomenuté české štědrovečerní zvyky

28. listopad 2021

Muzeum medu a českých Vánoc v obci Ořech nedaleko Prahy je ideálním místem pro předvánoční rodinný výlet. Muzeum se sice celoročně věnuje tradici a výrobě medu, ale v době adventu a Vánoc medové exponáty z velké části vystřídají jedinečné betlémy. Letos tam připravili jedinečnou výstavu k 15. výročí Spolku českých betlémářů.

Muzeum je zároveň zážitkovým místem, kde si můžete vyzkoušet některé štědrovečerní zvyky našich předků. Tradičními metodami se můžete podívat do budoucnosti na to, jak bude vypadat váš budoucí partner, vdavek chtivé dámy tu mohou najít návody, kterak sehnat ideální protějšek a vše si mohou také hned vyzkoušet. A je možné si tu i zlepšit zdraví, pokud si dle štědrovečerní tradice stoupnete bosou nohou na sekyru.

Vystavené betlémy jsou z nejrůznějších materiálů a mají i zvláštní osvětlení. Nejstylovější jsou ty vyřezávané ze dřeva. Mezi největší rarity muzea patří „Betlém příběhů“, který se každoročně zvětšuje a v současnosti dosahuje už čtrnácti metrů. Najdete v něm přibližně 250 vyřezaných figurek zasazených do pařezů a mechu. Každá z nich má svůj příběh a je zachycena v nějaké akci. Učitelka klavíru chce Ježíškovi zazpívat, a tak za sebou táhne klavír, aby mohla sama sebe doprovodit. Jeden čeledín rozsypal ořechy a do jiného, nesoucího vajíčka, zrovna trká koza.

Betlém s duchem staročeského tržiště

Děti ocení barevný betlém z moduritu, který navozuje atmosféru idylického českého náměstí s vánočním trhem. Jsou tam stánky se zeleninou, medem i vánočkami, vše neuvěřitelně detailně provedené.

Mezi nejkrásnější betlémy Spolku českých betlémářů patří dřevěný Pastýřský betlém Jana Rody, který zachycuje příchod mudrců a působí orientálně. Je totiž zasazen přímo do Betléma. Oproti klasickým českým betlémům nás tu proto překvapí palmy, velbloudi i orientální budovy.

Dřevěný vyřezávaný Pastýřský betlém Jana Rody

V prvním patře muzea jsou pak vystavené betlémy, které v rámci různých vánočních kampaní připravovaly známé české značky. A u pracovního stolu si dokonce sami můžete vyrobit svou vlastní figurku do betléma.

Výstava betlémů bude v Muzeu medu a českých Vánoc v Ořechu k vidění až do 9. ledna. Návštěvu muzea můžete spojit i s hezkou procházkou. Hned u obce je v polích uměle vytvořený vysoký kopec, odkud je překrásný výhled nejen na celou Prahu, ale při hezkém počasí je možné dohlédnout až do Krkonoš.

V areálu muzea je prostor pro vyžití dětí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.