V mosteckém divadle si lidé zahráli bojovku na motivy Pevnosti Boyard

19. listopad 2017

Do pátého ročníku Noci divadel se originálním způsobem zapojilo také Městské divadlo v Mostě. Po večerním představení Baron Prášil si diváci mohli zahrát hru o divadelní klíč. Hra byla inspirovaná známou soutěží Pevnost Boyard a zapojilo se do ní několik desítek diváků, kteří ve skupinách běhali po celém divadle a plnili různé úkoly. Mohli se tak podívat i do prostor, kam se běžně nedostanou. Například do truhlárny, kostymérny, hereckých šaten nebo pod jeviště.

„Já myslím, že mám dobrou skupinu, jsou tu mladí a schopní. Bohužel, nemůžu vám radit, nemůžu vám pomáhat,“ předstoupil před patnáctičlennou skupinu tvořenou diváky herec Jiří Kraus. Kromě toho, že byl rozhodčím jedné ze šesti skupin, byl i autorem hry o divadelní klíč.

„Chtěli jsme se po dvou letech vrátit do prostor divadla, tak jsme přemýšleli co, aby to zas nebyla jenom taková exkurze. Tak jsem vymyslel Pevnost Boyard a s Vítkem Herzinou jsme to celé realizovali. S tím, že soutěžící budou hledat klíče. Vlastně ty pravidla jsme vzali z té soutěže Pevnosti Boyard,“ vysvětlil Jiří Kraus.

Noc divadel v Městském divadle v Mostě

Šest skupin diváků se v jeden okamžik pod vedením rozhodčích z řad herců divadla rozeběhlo plnit úkoly. Museli si třeba v šatnách herců tipnout stůl konkrétního herce, ve skladu kostýmů uhádnout, který kostým hrál v které hře nebo najít klíč v pětisetmístném hledišti divadla. Některé úkoly byly doslova boyardovská – jeden ze soutěžících prolézal poslepu sítí pavučin a nesměl o žádnou zavadit. Přitom ho navigoval vidící spoluhráč.

Za každý splněný získala skupina jeden klíč. Po dosažení šesti klíčů hra skončila. O vítězství ale nešlo. Soutěžící se hlavně pobavili a během hry se i seznámili se zákulisím divadla.

autor: Jan Beneš
Spustit audio