V mostecké knihovně vznikne digitální centrum. Nabídne kurzy a výuku 3D tisku, digitální fotografie i virtuální reality

25. říjen 2021 10:06

Městská knihovna v Mostě nabídne od ledna kurzy 3D tisku, zpracování digitální fotografie i virtuální reality. To vše v novém digitálním centru, které vznikne namísto bývalé galerie Zlatá trojka ve spolupráci knihovny, města i základní umělecké školy F. L. Gassmanna.

Novinka bude určená jak pro žáky základní a středních škol, tak pro kluby seniorů i běžné čtenáře.

„Tady za námi bude stěna, před kterou bude sada 3D tiskáren, která pak bude chrlit grafické předlohy, včetně 3D modelů budov ze starého Mostu,“ ukazuje ředitel městské knihovny v Mostě Petr Petrik, jak bude budoucí digitální centrum vypadat.

Prostorná místnost bývalé galerie ve druhém patře knihovny se musí nejprve stavebně upravit.

Ředitel městské knihovny Petr Petrik ukazuje, kde digitální centrum vznikne

„Musíme natáhnout novou elektroinstalaci, rozvody internetové sítě, upravit světelné podmínky, vyměnit koberce, připravit prostor pro nastěhování nového náýbytku,“ vypočítává ředitel Petrik.

„Digitální centrum vzniká v rámci základní umělecké školy, kde vyučujeme 3D grafiku. V rámci té 3D grafiky máme různé přesahy do multimédií v aktuálním prostoru, kde se nacházíme. A i když to tu máme rádi, tak kapacitně nám ten prostor nedostačuje k tomu, abychom byli schopni vytvářet workshopy pro větší skupiny lidí,“ vysvětluje důvod vzniku digitálního centra v knihovně Martin Špoula, 3D designer a spolupracovník základní umělecké školy Floriana Leopolda Gassmanna.

Digitální centrum nabídne kurzy 3D modelování a další workshopy

Přestože má digitální centrum sloužit hlavně studentům a žákům škol, využít ho budou moci také kluby seniorů nebo samotní čtenáři, formou různých kurzů a workshopů.

Co všechno bude možné se v digitálním centru mostecké knihovny naučit?

„Zabýváme se třeba 3D modelováním, to je takový základ. Pak jsou různé způsoby, jakými se ty finální 3D modely dají zobrazit – je to jednak virtuální realita, jednak klasický 3D tisk a různá kombinace médií,“ popsal Martin Špoula.

V digitálním centru mostecké knihovny bude také vznikat 3D model starého Mostu, včetně procházky městem ve virtuální realitě. Kurzů se bude moci účastnit až dvacet lidí najednou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související