V Mostě vznikla „Dobrokavárna“. Setkávají se v ní dobrovolníci i ti, kteří o dobrovolnictví uvažují

7. září 2018

V Mostě pracuje v sociálních službách zhruba 70 dobrovolníků. Ti se mohou nově scházet v tzv. „Dobrokavárně“.

Dobrokavárna vznikla v sídle Dobrovolnického centra při diakonii Českobratrské církve evangelické v 5. patře mosteckého Byznys centra. Je otevřená každou první středu v měsíci. Scházet se tam mohou jak dobrovolníci, tak lidé, kteří nad prací dobrovolníka uvažují a chtějí si s dobrovolníky třeba popovídat. 

„Cílem je, aby se dobrovolníci měli kde setkávat, a také aby za námi mohli přijít lidé, které dobrovolnictví zajímá, A chceme být trošku vidět,“ vysvětluje vedoucí mosteckého Dobrovolnického centra Květuše Bláhová.

Dobrokavárna v Mostě

Do Dobrokavárny může vždy první středu v měsíci přijít kdokoliv. „Není problém, když si k nám někdo přijde jen v klidu posedět, dát si dobrou kávu a popovídat si. Vždycky je tady možné něco o dobrovolnictví slyšet, jsou tu vystaveny výrobky dětí z azylového domu v Mostě, takže i to prostředí dá šanci něco se o dobrovolnictví dozvědět,“ konstatuje Bláhová.

V Mostě pracuje zhruba 70 dobrovolníků, od studentů až po seniory. Zapotřebí by jich ale bylo podle dobrovolnického centra ještě jednou tolik.

Dobrovolníci jsou potřeba u dětí v dětských domovech, u lidí tělesně i mentálně postižených, v domovech seniorů nebo v kojeneckém ústavu. Právě tam chodí ve svých volných chvílích po zaměstnání i Tomáš Forejt. I podle něj je setkání s jiným dobrovolníkem velmi přínosné.

„Dobrovolníci fungují ve více organizacích, každý ty zkušenosti má jiné. Takže poznáte jiné lidi a jejich životní příběhy a uděláte si lepší vhled,“ vysvětluje Forejt.

Dobrovolníkem může být kdokoliv s čistým trestním rejstříkem ve věku už od 15 let.

autor: jbe
Spustit audio

Související