V Mostě pořádají sbírku oděvů pro lidi bez domova. Potřeba je hlavně teplé pánské oblečení

4. prosinec 2018

První letošní mrazy potrápily lidi bez domova. Řadě z nich chybí teplé oblečení. Azylový dům pro muže v Mostě proto spolu s dalšími partnery vyhlásil sbírku zimních oděvů pro bezdomovce. Zájem veřejnosti je obrovský, na některých sběrných místech už vyhlásili na několik dní stop stav. Oděvy je totiž nutné roztřídit a upravit. Oblečení dostanou lidé bez domova před Vánoci.

„Měl jsem problémy s lidmi s ubytovny. Jsem po mrtvici a počůrával jsem se. Smrděl jsem a lidi nadávali a stěžovali si, tak mě z ubytovny vyhodili,“ popisuje 50letý Zdeněk z Mostu, jak se dostal na ulici.

Je částečně ochrnutý po mrtvici, na ulici v minulém týdnu v mrazech trávil každou noc v mokrém oblečení. Teď je Zdeněk v mosteckém azylovém domě pro muže. Právě sem lidé nosí teplé oblečení.

Bezdomovec v zimě na lavičce (ilustrační foto)

„Nejvíc je potřeba teplé pánské oblečení, protože muži jsou na ulici častěji, ale nepohrdneme ani dámským. Lidé mohou oblečení nosit do 22. prosince na čtyři sběrná místa – jedním z nich je mostecký azylový dům pro muže, dalšími jsou diakonie, oblastní charita a nebo městská policie. Všechna sběrná místa právě teď ale hlásí stop stav,“ upřesňuje Lucie Průšová z obecně prospěšné společnosti K srdci klíč, která azylový dům provozuje.

Letošní sbírka ošacení pro bezdomovce v Mostě je podle ní velmi úspěšná, poptávka je i nadále po pánském oblečení.

Aby lidé bez domova mohli zimu trávit v azylovém domě nebo v noclehárně, musí se zaregistrovat už v létě. To ale většina z nich nedělá a v zimě pak musí zůstat na ulici.

Teplé oblečení ze sbírky dostanou bezdomovci před Vánoci. „Naložíme to nejteplejší oblečení do dodávky, k tomu navaříme teplé jídlo a pití a budeme to rozvážet na místa, kde se lidé bez přístřeší zdržují,“ dodává Lucie Průšová.

Lidé bez domova nejčastěji tráví čas v městských parcích, ale i v blízkosti horkovodů za městem.

autor: jbe
Spustit audio

Související