V Mostě odhalili památník 100. výročí bitvy o město mezi československými vojáky a německou domobranou

27. listopad 2018

V Mostě dnes (27. 11.) v 15 hodin odhalí pomník bitvy o město. Došlo k ní přesně před sto lety, krátce po vzniku Československa.

Most tehdy musela osvobozovat od německé domobrany Československá armáda. O život přišly desítky lidí, převážně civilistů. Pomník stojí v nejstarším mosteckém parku, v těsné blízkosti Oblastního muzea v Mostě.

Téměř všichni dotázaní si bitvu o Most spojují s bitvou, ke které došlo v roce 1421. Pražské vojsko, pod velením kněze Jana Želivského, obléhající mostecký hrad, tehdy porazily oddíly míšeňského markraběte Bedřicha, který byl v severních Čechách zmocněncem krále Zikmunda Lucemburského. Střetnutí bylo první porážkou husitů.

Historik Jiří Šlajsna u památníku

Dnes si ale v Mostě připomínají jinou bitvu. Co jí předcházelo, popisuje historik Jiří Šlajsna: „12. listopadu 1918 vznikla německá republika Německé Rakousko, která si jako následník Rakousko-Uherska kladla nároky na německy mluvící oblasti Čech. V těch byly vyhlášeny samostatné provincie, z nichž největší byla provincie Deutschböhmen, tedy Německé Čechy, která zabírala podkrušnohorskou oblast včetně Mostu.“

Mostečtí Němci proto neakceptovali vznik Československa a svou domobranou hájili své území.

Odhalení památníku 100. výročí bitvy o Most československými vojáky a německou domobranou

„Právě v noci ze 27. na 28. listopadu došlo k incidentu, který přerostl v pouliční boje. Od 28. listopadu, 3. hodiny ranní, pak probíhala ucelená operace československé armády v čele s 8. střeleckým plukem z Prahy v obsazení města Most,“ upřesňuje Jiří Šlajsna.

„Letos si připomínáme 100. výročí založení Československa. Město Most se k těmto oslavám připojilo celou řadou akcí, které se konaly v průběhu celého roku. Jednou z nich bude i obnova dnes v podstatě polorozpadlého a polozapomenutého Pivovarského parčíku, který se nachází vedle oblastního muzea. Právě tam bude také instalován pomník,“ doplňuje mluvčí města Alena Sedláčková.

Za výrobu pomníku zaplatil Most 100 tisíc korun.

autor: jbe
Spustit audio

Související