V Mostě chtějí příští rok zmodernizovat velký zasedací sál na magistrátu. Teď se vedou spory o unikátní lustr, kazetový strop nebo pískovcové obložení

1. květen 2019

Budova pochází z konce sedmdesátých let minulého století a sál, ve kterém jednají zastupitelé, se od té doby v podstatě nezměnil. Původní projekt ale se zachováním původních prvků nepočítal.

Součástí interiéru je i skleněný lustr z dílny výtvarníka René Roubíčka. Odborníci poukazují i na výjimečnost dřevěného kazetového stropu nebo pískovcového obložení. Původní plán oprav s nimi už nepočítal. Vedení města od něj teď částečně ustoupilo a chce některé prvky zachovat.   

„Rozhodně by měl být zachován lustr. Je významnou dominantou nejen té místnosti, ale patří k estetice současného moderního Mostu. Významným momentem místnosti je panoramatické okno,“ popisuje významné prvky jednacího sálu Jana Jungmanová z Veřejné kulturní iniciativy Most. Jako spolupořadatelka mosteckých Dnů architektury dlouhodobě bojuje za citlivé rekonstrukce architektury v centru města.

O lustru nikdo nepochybuje, otazníky jsou nad oknem, obložením a kazetovým stropem

Projekt na modernizaci zasedacího sálu si Most nechal vytvořit už před několika lety. Jeho součástí je výměna jak skleněného lustru, kazetového stropu tak i zazdění panoramatického okna.

Na posledním jednání mosteckého zastupitelstva se proto někteří zastupitelé ptali, jestli se město bude původního projektu držet. Podle primátora Jana Paparegy z hnutí Pro! Most vedení město podněty dostalo a řeší je.

Rekonstrukce jednacího sálu je nutná hlavně z technického hlediska, chybí klimatizace i moderní hlasovací zařízení. Doplňuje náměstek primátora Marek Hrvol z hnutí Pro Most: „Náklady představují třicet milionů korun a jedná se o kompletní rekonstrukci včetně vzduchotechniky. S architektem města jsme řešili také zachování některých historických prvků,“ doplnil.

Vedení města požádá o radu odborníky

Zatímco nad ponecháním Roubíčkova skleněného lustru nikdo nepochybuje, názory na ponechání pískovcového obložení se různí: „Rozhodujeme se, zda obložení ponechat v nějakém omezeném rozsahu, necháme si v tom poradit odborníky. Zvažujeme i zachování kazetového stropu,“ dodal Marek Hrvol.

Pískovcové obložení by ale podle Jany Jungmanové v rekonstruovaném jednacím sále zůstat mělo: „Celá budova mám jistou v estetiku v tom, jak je obložená, jak se v ní pracuje s kamenem. To mě bylo zůstat zachováno i v jednacím sále,“ vysvětluje.

Most chce začít s modernizací jednacího sálu příští rok v květnu. Červnové, zářijové a listopadové jednaní zastupitelstva se proto uskuteční v sousední budově hotelu Cascade. Z Mostu Jan Beneš, Český rozhlas.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související