V Moravských Budějovicích opravují Besedu. Práce vyjdou na 42 milionů korun

25. květen 2018 06:00

Moravské Budějovice rekonstruují budovu Národního domu z roku 1893, kterou využívá kulturní středisko. Za kompletní opravu budovy známé také jako Beseda zaplatí asi 42 milionů korun. V přízemí se podařilo odkrýt původní štukovou výzdobou, kterou restaurátoři obnoví. Vstup tak získá vzhled z konce 19. století.

Štuková výzdoba vestibulu byla roky zakrytá dřevotřískovým obložením. Dochovala se na třech ze čtyř stěn vstupu, který se po rekonstrukci rozšíří na svoji původní velikost. Objevené ornamenty korespondují s výzdobou hlavního sálu v prvním patře.

Součástí rekonstrukce je také úprava vzduchotechniky s rekuperací tak, aby bylo možné dobře větrat divadelní sál pro víc než 400 diváků. Přibude výtah pro návštěvníky. Celé první patro bude díky němu i díky úpravě podlah bezbariérové. Zajištění divadelních představení usnadní nový nákladní výtah ústící přímo k podiu. Doposud bylo nutné všechno dopravovat do prvního patra po schodech.

Rekonstrukce se podle ředitele kulturního střediska Karla Nechvátala týká výhradně stavební části. Divadelní technika zůstane původní, protože by její oprava stála radnici minimálně dalších šest milionů korun. „Jde o odhad starý deset let a je z doby, kdy se o rekonstrukci začalo poprvé vážně uvažovat. Teď se město rozhodlo, že technikou dovybaví Besedu postupně,“ řekl Nechvátal.

Parketovou podlahu hlavního sálu nahradí dřevěné kazety. Sál bude mít akustické odhlučnění a bude oddělen od předsálí s barem posuvnými prosklenými panely.

Současné stavební práce zahrnují opravy podlah, stěn i obnovu inženýrských sítí ve veřejných částech budovy. Horní patro s kancelářemi kulturního střediska a půda prošly opravami před deseti lety. Ve fázi příprav je rekonstrukce zadního traktu a nádvoří, které by mohlo sloužit jako parkoviště pro asi 40 aut.

zdroj: ČTK
Spustit audio