V Merbolticích na Děčínsku začal unikání archeologický výzkum základů zbořeného kostela. Zapojit se můžou i místní

3. říjen 2021 11:51

Merbolticích si můžou zájemci vyzkoušet si práci archeologů. Archeologové ze Západočeské univerzity tam začali se sondážním výzkumem základů kostela sv. Kateřiny, který nechaly úřady za minulého režimu odstřelit. Obec by na jeho základech chtěla postavit nový. Vykopávky jsou součástí evropského projektu o životě a vývoji současných vesnic a zúčastnit se jich můžou i sami obyvatelé obcí.

Po odstřeleném merboltickém kostele zbyla jen čtyřhranná zvonice a právě po ní uprostřed bývalého hřbitova se už od sobotního rána ozývá zvuk všelijakých nástrojů. 

„Proč jsme zrovna tady? Měl by to být vlastně konec barokní lodi kostela,“ vysvětluje archeolog Petr Lysek. „Jestli je něco spojeno s pořádným, krásným barokním zdivem, tak je to tohle. Jsou to masívní kameny, které jsou určitě pojené maltou,“ doplňuje.

Na místě bývalého kostela v Merbolticích chce obec postavit nový

Už na jaře tady archeologové povedli výzkum, aby věděli, kam sondy umístit.

„Za pomocí techniky se podařilo objevit nejen půdorys kostela barokního, ale i strukturu ukrytou po zemí, která nápadně připomíná prostý venkovský gotický kostel. Budeme muset maličko hlouběji a maličko stranou,“ pokračuje Petr Lysek.

Lidé, kteří se o výzkum zajímají, jsou na tomto nalezišti vítáni. Prúzkum v Merbolticích je součástí evropského projektu Komunitní archeologie, do kterého se zapojili výzkumníci v Anglii, Polsku nebo Holandsku.

Spustit audio