V menších městech v Ústeckém kraji se diváci do kin a divadel vracejí jen pomalu

8. prosinec 2022 16:00

Divadla a kina v některých menších městech v Ústeckém kraji přišla po pandemii koronaviru o část diváků. Někteří možná začali víc šetřit, jiní dávají přednost domácímu pohodlí. Takové vysvětlení mají pro úbytek návštěvníků třeba v Městském divadle v Žatci, kde se snaží zaujmout také dětské publikum.

„Mám malé dítě, takže nestíhám chodit. Ale moje máma, ta chodí pravidelně. Dřív jsem s ní chodila taky. Naposledy byla na nějakém muzikálu,“ shrnuje Lucie Zetková, která právě do žateckého divadla přivedla na divadelní pohádku své svěřence – děti ze speciální mateřské školky. Její kolegyně Tereza Jiroutová sem prý občas zajde do kina. „Nějaká komedie to byla,“ dodává.

Také do divadla se teď chodí hlavně na veselohry, ale na čísla z roku 2019 se podle produkční Hany Zeleňakové v městském divadle, kde je i digitální kino, stále nedostali.

„Lidí chodí podstatně méně, i těch předplatitelů tak o jednu třetinu ubylo. Dřív jsme dávali minimálně dvě velké činohry do měsíce plus ochotnické představení, teď už dáváme jen jedno,“ shrnuje Zeleňaková.

Některá divadla drží nad vodou především dětská představení

Jistotou prozatím zůstávají dětská představení, na která chodí školky, školy, družiny i celé rodiny. I když v případě veřejnosti to ještě není v takovém množství jako dřív.

„Tam je to trochu opatrnější, u té veřejnosti.“ „Myslím si, že rodiče s dětmi chtějí také nějakou změnu a ne jen sedět doma u televize.“ „Jo, oni chodí… ale chodívali víc,“ doplňují herci divadla Na větvi Jakub Baran a Matěj Kroupa, kteří s dětským představením jezdí po celé republice.

Ředitel Městského divadla Žatec Martin Veselý si to vysvětluje pauzou, kdy se veřejné produkce nesměly konat: Lidé zpohodlněli a tím, že byli dva roky zavření, se zpřetrhaly sociální vazby.“

Také Vrchlického divadlo v Lounech přišlo po pandemii koronaviru o část návštěvníků. Ředitel Jakub Bielecki to odhaduje na třicetiprocentní pokles. „Trošku se mění nákupní návyky, lidé častěji chodí z ulice – čekají na poslední chvíli, jestli si dopřejí kulturní zážitek,“ konstatuje.

Výraznější zdražování vstupného v lounském ani žateckém divadle ale nechystají. Obávají se, že by přišli o další diváky.

Spustit audio

Související