V Lounech čekali rodiče s dětmi na zápis do prvních tříd už dvě hodiny před začátkem

16. leden 2016

Už dvě hodiny před pátečním (pátek 15. 1.) zahájením zápisů prvňáčků se začala před vchodem na základní školu Prokopa Holého v Lounech tvořit fronta. Zájem byl velký. A zápisy na všech lounských základních školách pokračovaly také v sobotu.

„Nevím,“ odpověděla malá Trezka na otázku, jestli ví, na co se jí budou učitelé ptát. Je ale na ní vidět, že trochu nervózní je. Sebevědomě přesto řekla, že to určitě zvládne. I ona je jednou z těch, kteří přišli ještě před zahájením zápisů. S maminkou čekala téměř hodinu. „Vím, že tady bývá hodně zájemců,“ vysvětluje její matka Petra Víchová.

Podle ředitelky školy Radky Dinkové by mělo k zápisu přijít kolem stovky dětí: „Máme, já bych řekla, tři čtvrtiny lounských děti a čtvrtinu z okolních obcí.“

Svou dceru přijela zapsat do Loun do první třídy i Žaneta Charvátová z nedalekých Dobroměřic: „Je to pro nás blíž, pracujeme v Lounech, máme tady babičky, tak proto Louny,“ říká.

Zápis prvňáčků v Základní škole Prokopa Holého v Lounech

Samotný zápis trvá jen několik minut. Učitelky se ptají dětí na barvy, jestli vědí, kde je levá a pravá strana, necháváni je určovat geometrické tvary. U dětí byla znát nervozita.

Rodiče podle dětské psycholožky Taťány Zouzalové z pedagogicko-psychologické poradny často žádají o odklad školní docházky. Děti neumějí pořádně mluvit, nejsou samostatné, nerozeznají tvary a strany. Vina je hlavně v rodičích.

„Rodiče bývají hodně zaměstnaní. Anebo nemají dostatek trpělivosti, jako to bývalo dříve, kdy nám dospělí vyprávěli pohádky. Dnešní doba skýtá mnoho úskalí, které je potřeba nějakým způsobem řešit,“ míní Zouzalová.

Zápis prvňáčků v Základní škole Prokopa Holého v Lounech

Pro Terezku Víchovou, která přišla hodinu před zahájením, právě skončil zápis. A jak se jí první školní zkušenosti líbily? „Nevím, nebaví mě to,“ přiznala. Doufejme, že než v záři uslyší Terezka zvonek své první vyučovací hodiny, bude se už do školy těšit.

autor: jbe
Spustit audio