V Litvínově se připravují na sucho. Začali využívat dešťovou vodu nebo speciální gel pro rostliny

17. červen 2019 13:56

V Litvínově se připravují na sucho během léta. Zabránit usychání rostlin a stromů má několik opatření.

Pracovníci technických služeb například u některých městských budov přistavují nádrže na zadržování dešťové vody. Připravené jsou i zavlažovací vaky a speciální gely, které zadržují vodu v kořenovém systému.

„Budeme zasazovat květiny, které jsou méně náročné na vodu. Technické služby budou při nové výsadbě stromů používat hydrogel, který by měl mít přímo u kořenů 100% účinnost dva až tři roky – to znamená, že do sebe nasaje vodu a tu pak bude k těm kořenům pomalu pouštět. K některým vzrostlým stromům budeme umisťovat vaky, které tu vodu budou vypouštět pomaleji,“ popisuje litvínovský místostarosta Karel Rosenbaum z hnutí ANO.

Podle Ivany Čočkové z technických služeb se bude ve městě také méně často sekat tráva.

„Jsou vytipované lokality, kam nechodí zas tolik lidí, kde není ta údržba nutná tak často. Tam se ta seč kvůli zadržování vody omezí – provede se maximálně jednou, dvakrát ročně,“ vysvětluje.

Součástí boje se suchem má být také opětovné napuštění Pilařského rybníka, který leží jen kousek od centra města.

„Chtěli bychom ho napustit ještě letos. Protože k tomu ale bohužel není žádná projektová dokumentace, musí se z toho díla zpracovat pasport a pak následují povolení – nakládání vodami, manipulační řád a podobně. To si nějaký čas vyžádá,“ doplňuje Rosenbaum.

Novinkou má být také vrt u fotbalového hřiště v areálu Lomská, kde město zvětší retenční nádrž kvůli navršení kapacity vody na zalévání hřišť ve sportovním areálu.

Opatření proti suchu přijímají i další města na severu Čech. Například v Ústí nad Labem změnili způsob údržby trávníků. Krátké zůstanou jen v parcích nebo v zahradách školek. Na některých plochách se bude sekat do výšky 10 centimetrů a louky na okraji města pouze dvakrát ročně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související