V Litvínově se koná pietní akt k uctění obětí tragédie na dole Pluto. Před 38 roky tam zemřely desítky horníků a záchranářů

3. září 2019 14:49

Před 38 roky se v hlubinném dole Pluto v Louce u Litvínova na Mostecku stala jedna z největších hornických tragédií na severu Čech. Při výbuchu uhelného prachu tam zemřelo 51 horníků a 14 báňských záchranářů.

„Mně se vybaví všichni ti horníci, kteří tam zahynuli, které jsme pak všechny museli vytahat ven. Byli to kamarádi, takže to byl děsný pocit. Neradi na to vzpomínáme,“ říká Miroslav Soukup, který na dole Pluto pracoval jako báňský záchranář a dodává: „Na té jedné komoře se utrhl strop, uhelný prach se zvířil, přitom na té druhé komoře hořel oheň. Záchranáři to začali zazdívat, ale ten uhelný prach šel do toho ohně a způsobil výbuch.“

Tragickou událost na dole Pluto připomíná expozice Podkrušnohorského technického muzea

Miroslav Soukup sestoupil do podzemí poté, co výbuch připravil o život některé jeho kolegy záchranáře.

„Strach byl, to se nedá říct, že ne. Ale museli jsme tam jít a ty havíře se pokusit zachránit. Byla to moje profese, takže jsem věděl, do čeho jdu,“ dodává.

Tragickou událost připomíná expozice Podkrušnohorského technického muzea

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu pamatuje na tragédii na dole Pluto rozsáhlou expozicí s fotografiemi, dobovým tiskem i modelem výbuchu.

„Máme tam fotografie, jak to vypadalo po výbuchu, nebo i model, který se používal při vyšetřování toho důlního neštěstí – ten jsme získali z Olomouce, kde byl uskladněný,“ říká ředitel muzea Zbyněk Jakš.

Tragickou událost na dole Pluto připomíná expozice Podkrušnohorského technického muzea

I jeho se tragédie dotkla, zemřel při ní jeho strýc Václav Otcovský – tehdy šlo o jeho první záchranářskou misi. „Byl dole s dalšími 13 záchranáři. Likvidovali ten požár v křížové komoře a bohužel tam zůstal,“ popisuje Jakš.

Největší důlní tragédií na severu Čech byl výbuch v hlubinném dole Nelson u Oseka na Teplicku. V roce 1934 při něm zahynulo 144 osob.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související