V Litoměřicích začíná festival ohně a pohybu Incendio. Chce pomoci popáleným dětem

6. září 2019

V Litoměřicích dnes začíná dvoudenní dětský festival ohně a pohybu Incendio. Je zaměřený především na žonglování. Jeho organizátoři ale zároveň chtějí pomoci popáleným dětem. Naplánovali proto charitativní galashow.

Jedním z těch, ke komu bude pomoc směřovat, je 14letý Zdeněk.

„U nás doma vzplanul oheň, on se ho snažil uhasit a nevěděl jak. Proto vzal vodu, kterou na ten olej nalil. Vznikl tak ohnivý hřib, který ho popálil na 75 % těla,“ popisuje Hana Mičánová.

Zdeněk Mičán s maminkou a organizátory festivalu Incendio

Její syn Zdeněk strávil 4 měsíce v nemocnici. Teď má problém vyrovnat se s reakcemi okolí.

„Pro žádného člověka to není nic hezkýho, když na něj lidi pořád koukají. Navíc si pak třeba doma povídají, že viděli nějakou zrůdu, to pro mě není příjemný,“ popisuje Zdeněk.

Po roce od popálení navíc čekají Zdeňka další lékařské zákroky. „Uvidíme, jak se nám podaří tu kůži rozmasírovat. Pokud ne, čekalo by nás nastřihávání a další operace,“ doplňuje Hana Mičánová.

Incendio nabídne hudbu, youtubery i fireshow

Její syn Zdeněk je jedním z dětí, kterým chtějí pomoct organizátoři festivalu Incendio. Nakoupit mu chtějí například masti nebo přispět na speciální oblek, který jeho kůži chrání.

Přijede dalších zhruba 10 dětí od Brna, které jsou stejně popálené jako Zdenda. Začínáme takovou osvětu, protože v Česku se o popálených lidech moc nemluví, ta problematika tu není vůbec známá. Možná tenhle festival pomůže s nějakou osvětou a začnou se podporovat i děti, které to potřebují daleko víc,“ vysvětluje organizátor Jan Vosyka.

Festival začne už dnes večer na litoměřickém Střeleckém ostrově u letního kina veřejnou ohnivou soutěží. Hlavní část programu, včetně benefice pro popálené děti, je pak naplánovaná na sobotu.

„V sobotu nás v 11:30 čeká skupina Maxíci, kteří sobotní program zahájí. Následovat bude vystoupení různých regionálních skupin a umělců, přijede i youtuber Pjay, který denní program zakončí. Večer pak následuje galashow, na které vystoupí například Dan Hůlka, Anička Slováčková, Raego nebo youtuberka Mína,“ dodává hlavní organizátorka Veronika Jelínková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související