V Litoměřicích vznikne jediné výzkumné centrum geotermální energie v Česku

14. březen 2017

Vědci budou v Litoměřicích zkoumat možnosti využití energie ze zemského jádra. V bývalých kasárnách Jiřího z Poděbrad je totiž nejhlubší geotermální vrt v Česku. Sahá do dvou kilometrů pod zemí, a právě tam vznikne i výzkumné centrum.

Podle plánů by mělo stát výzkumné centrum 103 milionů korun. Náklady zaplatí dotace z Ministerstva školství. Cílem je zjistit, jestli Česko bude moci energii ze zemské kůry získávat a využívat.

„Ta unikátnost tkví v tom, že se všichni odborníci z České republiky, a zároveň i technologie soustředí do jednoho místa. Město Litoměřice je jediným městem s oprávněním vrtat tak hluboké vrty,“ vysvětluje manažer geotermálního projektu Antonín Tym.

Vědci zároveň už připravují projekt geotermálního vrtu, který by měl sloužit k získávání energie. Uvažuje se o jednom nebo dvou vrtech, které budou sahat do hloubky pěti kilometrů. Ty by ale měly stát dalších 900 milionů korun a teprve na podzim bude jasné, jestli tento záměr stát podpoří.

Stavba začne letos v létě a potrvá do poloviny roku 2018. Podle mluvčí Litoměřic Evy Břeňové by neměla výrazně ovlivnit život ve městě.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio