V Litoměřicích vzniká internetový obchod pro farmáře a živnostníky

16. říjen 2020 13:25

Už během první vlny šíření koronaviru fungovala v Litoměřicích iniciativa s názvem „Liťák si pomáhá“. Skupina například sehnala ve veřejné sbírce peníze na plicní ventilátor. Teď má v testovacím provozu internetový obchod, přes který budou prodávat svoje zboží živnostníci a farmáři z města a jeho okolí. Cílem je povzbudit ekonomiku během další vlny pandemie.

„E-shop bude sloužit farmářům a také pro to, abychom trochu vylepšili farmářské trhy v Litoměřicích,“ vysvětluje přímo na tržnici Felixe Holzmana v Litoměřicích člen iniciativy Liťák si pomáhá Jan Dostál.

Tzv. Litoshop ale bude sloužit i těm, kteří nemají svůj vlastní e-shop. „U nás se takový člověk zaregistruje a vloží tam své produkty. Může směrovat zákazníka jak do výdejního místa k sobě do obchodu, nebo může využít našeho výdejního místa na farmářských trzích,“ dodává Dostál.

Výdejní místo přímo na litoměřické tržnici fungovalo už během jarní vlny koronaviru.

Hlavní myšlenkou je podle Jana Dostála, který je zároveň v okresní hospodářské komoře, podpora ekonomiky přímo v Litoměřicích.

Cílem je i povzbuzení podnikatelů ve městě během další vlny koronaviru. „Postupně třeba odejdou z našeho e-shopu a vytvoří si vlastní, protože zjistí, že to má smysl,“ věří Dostál.

S myšlenkou na podporu ekonomiky přímo ve městě souhlasí místostarosta města Lukas Wünch z uskupení Severočeši.cz. Podle něj se jarní vlna dotkla prakticky všech podnikatelů ve městě a podobné to bude i teď.

„Jsou to podnikatelé, které byli těmi opatřeními přímo omezeni a nemohli fyzicky podnikat. Pak tu byli takoví, kterým nikdo nic nezakázal, ale jsou také postižení. Příkladem je třeba tady zvukař – nikdo mu zvučit nezakázal, ale když jsou zakázané akce, je postižený i on. Takže mám pocit, že postižení byli úplně všichni,“ vysvětluje Wünsch.

Ostrý start Litoshopu, který má podpořit prodejce a živnostníky v Litoměřicích, je připravený na druhou půlku listopadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související