V Litoměřicích se otevřela ojedinělá výstava pod širým nebem – na nevyužitých plakátovacích plochách

17. duben 2021

Lidé stále nemůžou kvůli koronaviru do uzavřených výstavních prostor. V Litoměřicích si ale můžou prohlédnout galerii pod širým nebem. V současné době nepříliš využité plakátovací plochy se totiž proměnily na výstavní plátna. Jakási open air galerie by se mohla stát do budoucna tradicí.

Litoměřice se snaží novým projektem zkrášlit a ozvláštnit ulice ve městě.

„Pod městskými kulturními zařízeními máme 26 plakátovacích ploch, které v této době zejí prázdnotou. Když jinde mohou ve výkladech, tak my můžeme vystavovat na plakátovacích plochách,“ vysvětluje místostarosta Litoměřic Lukas Wünsch z uskupení Severočeši Litoměřice.

Prvním vystavovatelem je nadační fond BigMat. Vystavují fotografie dětí, kterým tento nadační fond pomáhá.

„Zabýváme se regionální pomocí – vždy si vybereme nějaký příběh, většinou dětí. Snažíme se pak najít finanční prostředky na to, abychom zajistili potřebnou věc – například invalidní vozík, nebo třeba plošinu – ta byla pro holčičku z Litoměřic. Snažíme se ale nedat jim jen finance, ale i zážitky,“ popisuje Lucie Baudlerová.

Dalším z vystavovatelů na 26 reklamních plochách v Litoměřicích bude fotograf a dlouholetý redaktor Českého rozhlasu Miroslav Zimmer. „Když jsem se to dozvěděl, tak jsem na to, téměř bez přemýšlení, kývnul. Něco jsou litoměřické motivy, něco je z mé volné tvorby – je to takový výběr. Chtěl jsem ukázat takovou trochu širší polohu mé fotografické tvorby,“ popisuje.

V Litoměřicích se otevřela ojedinělá výstava pod širým nebem – na nevyužitých plakátovacích plochách

Podobné výstavy přitom nebudou v Litoměřicích omezené pouze na dobu kolem pandemie koronaviru – mohla by se z nich stát tradice.

„Zatím v červenci a srpnu – to jsou pro kulturu takové, řekl bych, trochu jalové měsíce. To bývají divadelní prázdniny a ty plakátovací plochy opět zejí prázdnotou. Takže, až se stát vrátí do normálního fungování, tak v těchto měsících budou ty plochy volnější, a pak bychom v těch výstavách pokračovali,“ doplnil místostarosta města Lukas Wünsch.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související