V Lidových sadech v Liberci oslavili profesionální i amatérští běžci konec roku sportem

1. leden 2018

Téměř 200 účastníků se postavilo na start nového závodu.

Na velký putovní pohár z dílen sklářských mistrů Ajeto v Lindavě nechají organizátoři vyrýt první dvě jména vítězů Silvestrovského běhu - Anna Štičková a Vít Pavlišta.

Silvestrovský běh nabídl dospělým běžcům pětikilometrovou trať, dětská dvoukilometrová trasa kopírovala tamní zoologickou zahradu.

Všechny kategorie běžců vyběhly v hromadném startu na zledovatělém povrchu, ale běžci bojovali statečně.

„Chceme rozšířit běžecké závody pro širokou veřejnost, aby lidé věděli, že se nemusejí mezi svátky válet na gauči, ale mohou také aktivně žít a sportovat,“ vysvětluje pořadatel závodu Jan Stryal s tím, že místy zledovatělý terén byl náročný. „Musíme se s tím vyrovnat, bydlíme pod Ještědem. Mohlo to být ještě horší, mohlo třeba mrznout,“ usmívá se.

„Největší zápřah byl kopec u zoologické,“ komentuje ihned po doběhu třináctiletá Gabriela Kovaříková, která doběhla třetí.

První mezi ženami doběhla jednadvacetiletá orientační běžkyně Anna Štičková: „Závod se mi líbil, i když kopec na začátku byl těžký,“ popsala své pocity.

V Lidových sadech nešlo v první řadě o umístění. Řada závodníků bojovala sama se sebou. Byl mezi nimi také Marek Ottl: „Letošní rok byl pro mě náročný. Zhubnul jsem třicet kilo, ovšem běhat ve sto pětapadesáti kilech není moc dobrý nápad, takže jsem začal pětkrát týdně cvičit a běhám teprve poslední tři měsíce,“ vysvětluje svou celoroční cestu k běhu. „Je to můj první závod,“ doplňuje.

Organizátoři už plánují další závod. Tentokrát charitativní, ve prospěch Jedličkova ústavu v Liberci.

Trať silvestrovského běhu v Liberci byla náročná
autoři: Lucie Fürstová , Zuzana Zejdová
Spustit audio