V Libereckém kraji se potvrdily další tři případy nákazy variantou omikron, v podezření je i další člověk

Liberecká nemocnice potvrdila další tři případy lidí nakažených novou variantou koronaviru omikron. V regionu je jich tak potvrzeno už pět. Nové případy podle zdravotnického zařízení nemají souvislost s těmi předchozími.

„Mohu potvrdit, že aktuální výskyt varianty omikron u dalších tří občanů nesouvisí s tím prvním případem. Jsou to tři lidé, kteří se vrátili z víceméně exotických destinací, odkud si pravděpodobně tu variantu přivezli. A mohu potvrdit, že aktuálně sekvenujeme ještě další suspektní vzorek,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

V Libereckém kraji je tak pět potvrzených případů varianty omikron. První oficiálně potvrzený případ omikronu v Česku byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým nakaženým byl člověk s úzkým kontaktem právě na tuto ženu. Hygienici poté odhalili dalších sedm nakažených na jižní Moravě. Po jednom případu mají i hradecký a Moravskoslezský kraj.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali lékaři 9. listopadu v Jihoafrické republice. Tato varianta může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související