V Liberci začíná šestnáctý ročník festivalu Sportfilm

15. říjen 2013

16. ročník festivalu Sportfilm se bude ode dneška (15.10.) až do čtvrtka konat v Liberci. Národní přehlídky filmů se sportovní tématikou se zúčastní 31 snímků, z toho 21 domácích a 10 zahraničních. Vítěze jednotlivých kategorií vybere odborná porota. Na čtvrteční slavností vyhlášení by měla dorazit i legenda československého sportu Dana Zátopková.

Liberecký Sportfilm je součástí mezinárodního seriálu a letošní vítězné snímky budou reprezentovat Českou republiku na prosincovém celosvětovém finále v italském Milánu.

„Liberecký festival je v tom mezinárodním seriálu druhým nejstarším. Tím úplně nejstarším je ten italský, milánský, který letos slaví jedenatřicet let, my máme šestnáct. A Liberec se řadí mezi taková megaměsta, jako jsou Barcelona, Peking, Los Angeles a podobně. Takže velmi zajímavá společnost,“ uvádí za pořadatele Vladimír Boháč.

Festival sportovních filmů v Liberci se chlubí úctyhodnou tradicí, přesto o něm Severočeši moc neví. Podle Boháče se liberecký Sportfilm těší možná větší oblibě v zahraničí, než v domácím Česku.

„Liberecký festival má opravdu zvuk ve světě sportovního filmu. Vrcholem bylo loňské pozvání čínského olympijského výboru dvou zástupců libereckého festivalu do Pekingu na jejich národní přehlídku, takže i tam jsme reprezentovali Českou republiku a pak následovaly ještě další návštěvy. Liberecký festival tedy dobývá pocty i touto cestou,“ vypočítává Boháč.

Návštěvníci Sportfilmu se mohou těšit například na dokumenty o hokejistovi Jaromíru Jágrovi nebo o olympijské vítězce v hodu oštěpem Daně Zátopkové.

Všechny sportovní snímky budou promítány v prodejně Decathlon v nákupní zóně Sever, a to každý den od deseti do dvaceti hodin. Vstupné je zdarma.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio