V létě je národním sportem Čechů vodáctví. Parta studentů z Mostu a Litvínova se vydala na Otavu

25. červenec 2019

Vodáctví má v Čechách letitou tradici. A podnikatelé se jí hbitě chopili. Půjčovny lodí jsou u každé splavné řeky v hustotě až neuvěřitelné a na některých řekách tak v exponovaných časech stojí fronty lodí před každou sjízdnou šlajsnou.

Asi nejhorší je to na Vltavě. Proto se jí patra mladých, kteří normálně tráví léto jako brigádníci zajišťující provoz v krušnohorském středisku Klíny, vyhnula. Jako cíl si studenti z Mostu a Litvínova vybrali Otavu.

„Loni jsme jeli Ohři. Letos jsme chtěli nějakou náročnější řeku. Na Otavě je víc jezů, tak se těšíme,“ říká Ondřej, který za partou kamarádů na mostecké nádraží právě doklopýtal s obrovskou, a evidentně těžkou, krosnou. „Stan, jídlo, pití. To všechno tam je. Pitný režim je důležitý,“ dodává s úsměvem.

Tohle všechno se má vejít do lodi?

Celá parta na sobě má stejná trička. „To sjedem, ale v je v tom háček?“ čte nápis na nich Ondřejův háček, slečna Lenka.

„Trasu plánovali kluci. Pobavilo mě, když přišel precizní čtyřdenní plán na naši pětidenní vodu,“ říká Lenka, která loni tuhle vodáckou partu vlastně dala dohromady. „Kdysi jsem jela Ohři se staršími kamarády a líbilo se mi to tak, že jsem to chtěla zopakovat.“

Vyrazit na vodu dnes není problém právě díky zmíněným půjčovnám. Jsou všude a lodí mají dost.

„Lodě máme na místě zamluvené. Díky studentské slevě to ani není tak drahé. A dostali jsme i věrnostní slevu, protože loni jsme si brali lodě od téže půjčovny, i když na jiné řece,“ dodává Lenka.

Zkoušeli si také předem zamluvit i místo v kempech. „Věděli jsme o jednom, který bývá plný, ale telefonicky nás ujistili, že místo bude,“ dodává Lenka.

Na místo určení se dopravují vlakem. „Jsme studenti, takže volíme ten nejlevnější a přitom nejpohodlnější způsob dopravy,“ říká Ondra a pomalu se souká zpátky do pod objemný batoh.

Vlak tu bude co nevidět, tak šťastnou cestu a „Ahoooj!“.

Spustit audio

Související