V Kytlicích někdo poničil pomník věnovaný německým obětem divokého poválečného odsunu

28. únor 2020 14:14

V Kytlicích a Malé Veleni na Děčínsku neznámý vandal poničil dva pomníky německým občanům, zavražděných při divokém poválečném odsunu. Oba případy vyšetřují děčínští policisté.

Emil Sedláček, bývalý starosta Kytlic, společně s dalšími třemi lidmi z obce památník zbytečným obětem ve tvaru kříže vztyčil v roce 2013.

„Z obce Kytlice šel konvoj sem nahoru, směřovali na Lípu a tady byli vybráni. To byl první divoký odsun. Tady pod tím křížkem by mělo být zahrabáno těch 6 popravených Němců,“ vypráví Sedláček.

O popravě 6 německých obyvatel při odsunu se v obci mluvilo jen šeptem.

Pamětní kříž stál 7 let na svém místě bez povšimnutí

„Obě ramena jsou prakticky uražená. Teď si jen nevzpomínám, jestli jsem viděl hákenkrajc červenej,“ zamýšlí se nad obrázkem nasprejovaného hákového kříže na pomníku Sedláček.

„Takhle, jak to tady vidíte rozbité, to nafotil pan Sedláček v sobotu odpoledne,“ doplňuje nezávislá starostka obce Monika Hladíková, která podala na neznámého pachatele trestní oznámení.

V nedaleké Malé Veleni ve zhruba stejnou dobu někdo pomaloval pomník zbytečným německým poválečným obětem. „Jestli to nemá souvislost s tou Velení, protože ta barva je stejná,“ spekulují Hladíková a Sedláček.

Kytlický poničený pomník odvezl z místa německý občan s tím, že jej opraví. Na opravě se chce podílet i obec. Celou věc budou v březnu řešit tamní zastupitelé.

Spustit audio

Související