V Kyjovském údolí v Českém Švýcarsku dřevorubci kácí kůrovcové stromy

2. březen 2022 11:08

Kyjovským údolím v národním parku České Švýcarsko se teď rozléhá zvuk motorových pil. Dřevorubci tam kácí kůrovcové souše a nebezpečné stromy, které po poslední vichřici hrozí zřícením. I na tak odlehlém místě se teď řeší aktuální situace v Evropě. Stromy tam totiž těží dělníci z Ukrajiny.

„JD na pařezu je zkratko pro jedli. Aby lesáci dávali pozor, když kácejí ty souše – aby přitom nezničili ty jedle, které tu rostou,“ vysvětluje mi mluvčí parku Tomáš Salov.

Dřevorubci, kteří v Kyjovském údolí pracují, jsou ze Zakarpatské Rusi. Zatím je domů na Ukrajinu nikdo nepovolal, tak pracují v lese a čekají, co bude dál.

„V Kyjovském údolí jsme v současnosti museli pokácet asi 500 stromů. V těch vzdálenějších částech toho úseku jich čeká ještě zhruba jednou tolik. Ten zásah bude ještě pokračovat v tomto týdnu, pak bude ukončen,“ upřesňuje Tomáš Salov.

Aktuální kácení mezi Turistickým a Brtnickým mostem je přípravným zásahem – nebudou při něm vykácené všechny stromy, které by bylo potřeba odstranit. „Na toto místo se ještě dřevorubci vrátí. Nechceme tu pracovat během turistické sezóny,“ dodává Salov.

Správa parku upozorňuje návštěvníky, aby byli v Kyjovském údolí opatrní a dbali pokynů strážců parku.

Spustit audio

Související