V Krušných horách na Mostecku fungují nově dvě destinační agentury. Jednu podporuje Ústecký kraj, druhou svazek obcí

24. březen 2023 09:07

Ústecký a Karlovarský kraj společně založily novou Destinační agenturu Krušnohoří. Od ledna má propagovat ústeckou i karlovarskou část pohoří a lákat tam turisty. Na Mostecku ale funguje i Destinační agentura Krušné hory, která vznikla v roce 2010, a která se do nově vzniklé agentury odmítla začlenit.

Zakladateli Destinační agentury Krušné hory jsou společnost Emeran v Klínech na Mostecku, obec Klíny, Nadační fond Obnova Krušnohoří, svazek obcí v regionu Krušných hor, Hospodářská a sociální rada Mostecka, a samozřejmě v roce 2010 to byl i Ústecký kraj.

Důvodem, proč se agentura nepřipojila do té nově vzniklé, bylo podle její ředitelky Petry Fryčkové to, že nechtěli zahodit 13 let své práce. Není ale tajemstvím, že si od počátku jednotlivé subjekty té původní agentury stěžovaly na špatnou komunikaci Ústeckého kraje při zakládání nové destinační agentury.

Dvě agentury v kraji mohou být pro turisty matoucí

Petra Fryčková připouští, že pro turisty bude existence dvou destinačních agentur matoucí. „V prvních měsících, možná roce, se to určitě lidem bude plést. Chtěli bychom nastavit nějakou spolupráci, aby k tomu nedocházelo. Pravděpodobně si stáhneme to území na Mostecko a přilehlé obce,“ uvedla.

Podle ředitele nově založené Destinační agentury Krušnohoří Štěpána Javůrka jsou dvě destinační agentury matoucí jak pro případné partnery, tak pro turisty. Pokud by ale původní agentura fungovala jen lokálně, případné spolupráci se nebrání.

„Šance, jak toto vyřešit, je najít nějaký model spolupráce mezi těmi dvěma agenturami. Návrh, který přišel z naší strany, je ten, aby se Destinační agentura Krušné hory stala lokální destinační agenturou a věnovala se tomu, čemu se věnovala dosud, protože de facto veškerá její činnost směřovala do okresu Most a jeho okolí,“ shrnul Javůrek.

Budoucí financování Destinační agentury Krušné hory je nejisté

Také podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera z hnutí ANO by spolupráce nové velké destinační agentury s původní, lokální agenturou mohl být jen ku prospěchu.

Otázkou zůstává financování původní Destinační agentury Krušné hory – ta se musí nově spoléhat na peníze od soukromých subjektů a obcí. Ještě letos jí ale poskytnul Ústecký kraj milion korun. Podle náměstka Jiřího Řeháka ze Spojenců pro kraj totiž ještě zajišťovala například Krušnohorskou bílou stopu, tedy běžecké tratě v Krušnohoří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související