V Krušných horách budou na víkend upravené desítky kilometrů běžkařských stop

19. únor 2021 13:41

Letošní zima zasypala sněhem i města v nižších polohách Ústeckého kraje. Některé radnice proto investovaly do úprav běžkařských tratí třeba v parcích nebo v okolí města. Tam sice už obleva stopy rozpustila, na horách jsou jich ale ještě upravených desítky kilometrů. Například z Dlouhé Louky na Teplicku se dá dojet až na Klíny na Mostecku.

„Dřív jsme jezdili na sjezdovky – do Rakouska a všude, teď prostě jezdíme po našich horách, na běžky,“ shrnuje v bílé stopě stojíci Václav Churavý z Prahy.

Na běžky jezdí do Krkonoš, Orlických hor nebo do Jeseníků. Dnes poprvé vyrazil na Dlouhou Louku na Teplicku. „Dnes jsme dali ty Krušné hory poprvé, snad to ještě vyjde příští týden. Jezdíme teda mimo víkendy, kdy to tady je plný,“ dodává Churavý.

Předseda spolku Krušnohorská bílá stopa Roman Fišer slibuje, že ještě tento víkend by mohla být většina stop upravených: „U nás na Dlouhé Louce je momentálně kolem 60 až 70 centimetrů sněhu. Sněhové podmínky jsou letos výborné. Tratě byly upravené naposledy předevčírem. Předpokládáme, pokud nám to počasí umožní, že je budeme dnes brzy z večera opět upravovat. V noci to pak vymrzá a to už to pak upravit nejde.“

Na výběr mají běžkaři jedoucí z Dlouhé Louky hned několik tras. „Upravujeme 69 kilometrů okruhů, včetně magistrály – propojení mezi střediskem Klíny, Holzhau a Nově Město,“ upřesňuje Fišer.

Letošní zimu si mohli užít běžkaři i ve městech

Letošní zima přinesla sníh i do níže položených měst. Některá z nich proto pro běžkaře upravovala stopy ve sportovních areálech. Most za to zaplatil 20 tisíc korun.

„Připravili jsme pro běžkaře stopy na Matyldě v délce 4,5 kilometru a na hypodromu – tam byl 4kilometrový okruh,“ říká mluvčí města Klára Vydrová.

V případě, že sníh ještě v této sezóně připadne, Most běžkařské stopy obnoví. Stejně tak sousední Chomutov, který se na úpravě stop dohodl s okolními obcemi.

Náklady nebyly vysoké, říká náměstek primátora Milan Märc z hnutí Nový Sever: „Oslovili jsme starosty okolních obcí s tím, že pokud by měli zájem, tak to ve spolupráci zařídíme, protože máme pěkný stopovač. Povedlo se nám to udělat z Bezručáku až na Horu Svaté Kateřiny, to bylo asi 16 kilometrů. Další 16kilometrový okruh pak vznikl na Výsluní. Dohromady jsme vytvořili asi 50 kilometrů běžeckých stop. Ty náklady jsou 15 tisíc korun.“

I Chomutov by v případě větší sněhové nadílky stopy obnovil a udržoval.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související