V Krásné Lípě si letos za svoz odpadků připlatí hlavně chataři a chalupáři

11. leden 2022 08:31

Za svoz a likvidaci odpadků si letos připlatí lidé v Krásné Lípě na Děčínsku. Hlavně chataři a chalupáři. Podle radnice totiž právě chataři výrazně zvyšují množství odpadu, které připadá na jednoho člověka ve městě, proto mají zaplatit více než stálí obyvatelé. Podle ministerstva vnitra je ale dvojí sazba poplatku diskriminační.

Dlouhý Důl u Krásné Lípy je posetý malebnými chalupami. Krásná Lípa, pod kterou Dlouhý důl patří, letos zvedla poplatky za odvod odpadků. Lidé s trvalým pobytem mají slevu, chataři ale zaplatí plnou částku, tedy 100 korun za objekt.

Z rozpočtového určení daní, které město dostává na trvale bydlící, částečně dotuje i svoz odpadků, proto se rozhodlo, že rekreanti budou mít poplatek větší. To se ale nelíbí ministerstvu vnitra, které dvojí poplatek pokládá za diskriminační.

„Město Krásná Lípa nedoložilo existenci objektivních a racionálních důvodů, které by ospravedlňovaly rozdílný přístup k poplatníkům,“ uvedlo ministerstvo ve vytýkacím dopise městu.

Krásná Lípa chce jít do boje s ministerstvem vnitra

Krásná Lípa se ho ale vzdát nechce. „Domníváme se, že to máme nastavené správně, a že to není diskriminační. Pravděpodobně to tedy skončí u ústavního soudu,“ shrnul nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Do boje kvůli výhradám ministerstva vnitra k vyhlášce o poplatku za svoz odpadu naopak nechtěli jít v sousedním Jiříkově. Tam ho musí nově odvádět i lidé nad 75 let.

„Poslední dva roky ministerstvo chtělo, abychom to zdůvodnili, teď řekli, že pokud to neodůvodníme, tak nám to neschválí. Takže bychom měli zdůvodnit, proč právě 75 let. Ten důvopd ale nejsme právně schopni vymyslet,“ vysvětluje nezávislý místostarosta města Jindřich Jurajda ze STAN.

Nově budou v Jiříkově poplatky platit i lidé, kteří jsou hlášení k trvalému pobytu na tamním městském úřadu. Do městské pokladny tak letos přibyde od 350 nově platících lidí kolem 250 000 korun.

Spustit audio

Související