V kraji Krabata. Z historie Lužických Srbů a sondy na cestě k planetám Merkuru, Venuši a Marsu

31. leden 2021

Poslechněte si:

01:07 - Objevy a události
04:48 - Historie a současnost Lužických Srbů
21:28 - Procházka únorovou oblohou
25:00 - Soutěž o Knihu měsíce
26:56 - Kosmonautika 2021, 5. část: Merkur, Venuše a Mars

V úvodním přehledu zajímavostí si povíme o vlčích teritoriích, kterých se na našem území nachází už dvaadvacet, dozvíte se, jak nebezpečné pro zvířata mohou být odhozené použité jednorázové roušky a představíme vám nález zkamenělých doupat dravých červů z pobřeží Tchaj-wanu; uslyšíte také, kdy se o nové přistání u Mezinárodní vesmírné stanice pokusí kosmická loď Starliner, které se to už jednou nepovedlo, a prozradíme vám, že novým cílem sondy OSIRIS-REx, která přiveze na Zemi vzorky z planetky Bennu, by se mohla stát potenciálně nebezpečná planetka Apophis.

V kraji Krabata a Lužických Srbů

Lužickosrbské vyhánění zimy

Před staletími sahalo území obývané slovanskými kmeny mnohem západněji než dnes. Slovany byste našli třeba na Rujaně a jejich panství sahalo po Labi až k Hamburku. Dnes z toho všeho zůstala jen slovanská enkláva v Horní a Dolní Lužici na území Svobodného státu Sasko a spolkové země Braniborsko; tedy v Německu, severně od našich hranic. Lužičtí Srbové dodnes udržují své tradice, mají svůj jazyk, písně a také svá vyprávění a pohádky. Už od 18. století shromažďovali folkloristé a národopisci originální díla lužickosrbského folklóru – písní i pohádek se jim podařilo nasbírat opravdu hodně.

Tradiční kroje z oblasti Spreewaldu (Blat)

Lužičtí Srbové jsou nejzápadnějšími Slovany. Spolu s ostatními slovanskými kmeny přišli v 5. a 6. století pravděpodobně odkudsi z oblasti mezi Vislou a Dněprem a usídlili se na území dnešního Saska, Durynska, Saso-Anhaltska a severního Bavorska. Byli to právě oni, kdo jako první čelili německé expanzi, spjaté s šířením křesťanské víry, říká odborník na Lužické Srby, tedy sorabista Zdeněk Valenta z katedry bohemistiky Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jaké jsou lužickosrbské pověsti a vyprávění? Jak to vypadá s lužickosrbskými tradicemi dnes? Co se z nich udrželo – a jsou stále živé?

Kosmonautika 2021: Merkur, Venuše a Mars

Robotická helikoptéra, Perseverance, NASA

Aktuální přehled událostí, které nás čekají v letošním roce v oblasti kosmického výzkumu, dospěl do své páté části. V ní budeme pokračovat výzkumem terestrických planet Sluneční soustavy. Už minule jsme se tak trochu „otřeli“ o Venuši, kolem níž momentálně krouží pouze vytrvalá japonská sonda Akacuki. Letos se během svých gravitačních manévrů kolem této planety krátce prosmýknou hned tři další aparáty: sluneční sondy Parker Solar Probe a Solar Orbiter a také dvojjediná sonda Beppi-Colombo, která má namířeno k Merkuru. A co se chystá u Venuše?

Emiráty svou sondu k Marsu vysílají už 14 let po vzniku svého vesmírného programu.

Průvodcem na cestě vesmírem nám je i tentokrát odborník na kosmonautiku Dušan Majer, publicista a šéfredaktor webu Kosmonautix.cz. Jak říká, na oběžné dráze planety stále pracují americké sondy Mars Odyssey, MRO a MAVEN, evropský Mars Express, indická sonda Mangalyaan a evropsko-ruská sonda TGO. Po povrchu popojíždí americký rover Curiosity. V loňském roce k Marsu odstartovaly další tři sondy – čínská, americká, o které jsme se už stručně zmínili v naší Procházce oblohou, a také sonda Spojených arabských emirátů. Všechny tři tam doletí letos v únoru.

Spustit audio

Související