V Klášterci nad Ohří dokončují neobvyklou rekonstrukci kulturního domu za téměř 200 milionů korun

19. červenec 2021 14:14

Kulturní dům v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku dostal doslova a do písmene nový kabát. Tamní radnice se totiž rozhodla pro rekonstrukci způsobem, kdy původní objekt obestavěla zcela nová budova.

Město zaplatilo za rekonstrukci trvající dva roky 184 milionů korun. Zhotovitele vybral Klášterec formou „design and build“. Znamená to, že firma, která vypracovala projekt, má na starosti i stavební práce.

V současnosti už je hotový nový plášť kolem budovy, včetně střechy. Zbývá ještě instalovat atypické okno do průčelí – dodavatel tam má podle vedení města problém s nedostatkem hliníku.

Hlavní práce teď ale pokračují uvnitř budovy. Jde o instalace inženýrských sítí a dokončování interiérů. Podle harmonogramu by práce měly skončit v září. Jak ale řekl nezávislý starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd, je možné, že se termín dokončení kulturního domu posune o několik týdnů. Veřejnosti chce město představit nový kulturní stánek v listopadu.

Vše je navržené na míru, včetně interiérů

Do rekonstruovaného kulturního domu město přestěhuje městskou knihovnu ze společenského domu Panorama. Nově tam bude například streamovací nahrávací studio, malé knihkupectví, tiskařské centrum, malý sál pro ochotníky, zázemí pro seniory a 4 gastro provozy – tedy kavárna a bary. Vnitřní vybavení, tedy židle, regály do knihovny, vybavení gastro apod., je přitom také vymyšlené přímo pro tento konkrétní prostor.

Radnice v Klášterci se cen za práci a materiál, které v současnosti ve stavebnictví rychle rostou, nebojí. Finální částka rekonstrukce, vysoutěžená formou „design and build“, je totiž pevná. Veškeré vyšší náklady a vícepráce jdou za zhotovitelem projektu, kterým je zároveň dodavatel stavby.

Radnice se by proto v tomto případě neměly týkat problémy, které trápí okolní města při stavebních zakázkách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související