V kauze údajných machinací na ROP Severozápad vypovídal podnikatel Ježek, vinu odmítnul

16. červen 2022 09:03

V kauze údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad vypovídal 15. června podnikatel Daniel Ježek. Podle žalobce byl jedním ze dvou vůdců údajné organizované skupiny, která měla ovlivnit projekty za víc než 14 miliard korun. Ježek vinu před soudem odmítnul.

„Nebyl jsem krajský ani městský zastupitel, nebyl jsem ani zastupitel obce – nebyl jsem v těchto složkách. Nebyl jsem ani člen regionální rady ROP Severozápad. Takže chci říct, že jsem neměl vliv na chod ROP Severozápad. Ani na výběr ředitelů jsem neměl žádný vliv,“ uvedl před soudem Daniel Ježek.

Podle žalobce vedl společně s někdejším senátorem Alexandrem Novákem údajnou organizovanou skupinu, která měla ovlivňovat rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Podnikatel Daniel Ježek před soudem uvedl, že některé ze 26 dalších obžalovaných vůbec nezná. Zároveň odmítnul, že by o evropské dotace někdy sám žádal.

„Jako fyzická osoba jsem o dotaci nežádal, ani firmy, které jsem spoluvlastnil, nebo firmy, za které jsem jednal, nežádaly o dotaci,“ uvedl Ježek.

Obžalovaný podnikatel dostal povolení vycestovat do Chorvatska

Daniel Ježek byl v kauze jako jediný ve vazbě, ze které ho soud propustil v roce 2017. Složil tehdy například téměř 16milionovou kauci. Teď mu trestní senát povolil i vycestování z Česka. Vyjet z republiky může během letních prázdnin do Chorvatska.

Podle soudce Jiřího Blažka se Daniel Ježek osvědčil například tím, že dochází pravidelně na probační službu. I během pobytu mimo Českou republiku musí obžalovaný Ježek splnit několik podmínek daných soudem.

„Bude mít kontakt jednou denně s policejní orgánem – ať už telefonicky nebo SMS. Bude se pravidelně hlásit v destinaci, kam pojede, kde se nachází a nepřekročí tranzitní země, které mu byly povoleny. Věřím, že neuprchne. Uvěřil tomu i soud. Svého klienta znám,“ dodal jeho obhájce Michael Kis.

Soud se konal a pokračuje v Litoměřicích. Krajský soud totiž nemá v Ústí nad Labem tak velkou soudní síň, jakou na projednávání tohoto případu potřebuje

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související